Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekima dobro, nekima ne

'Nitko ne može sagledati moguće posljedice, sve će stati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nesavršenosti u Zakonu u predstečajnoj nagodbi svjesni su i u HUP i u Vladi, no smatraju kako je i to korak naprijed.

Dalekovod, tvrtka u stranom, vlasništvu sve je nade polagala u predstečajnu nagodbu. 'Mi smo očekivali da ćemo u ovih 7 mjeseci koliko se vodio postupak, konačno imati predstečajnu nagodbu', kaže glasnogovornica Dalekovoda Ivana Radić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kašnjenje plaća Linić ukorio one koji se bune: U privredi muku muče, a mi ovdje s plaćama kasnimo 5 dana Slika nije dostupna Odbijena nagodba Linić odlučuje: Hoće li Čačićevo poslovno carstvo u stečaj?

Dalekovod je već izgubio poslove vrijedne 44 i pol milijuna eura. Obustavom postupka ugroženi su poslovi vrijedni 205 milijuna eura. 'Naši poslovi i dalje traju, poslujemo normalno, ali naravno, u samom postupku predstečajne nagodbe nije vam jednostavno konkurirati za natječaje. Nije to isto kao kad je postupak gotov', dodaje glasnogovornica.

>> Zbog OVOG u pitanje dovedeno 40 tisuća radnih mjesta!

U Dalekovodu poručuju da njihovih 1600 radnika ne treba strahovati. Sindikati su pak zabrinuti za više od 40 tisuća radnika u Hrvatskoj koji ne primaju plaće i tvrtke su im u problemima. Njima je , kažu, jedina nada predstečajna nagodba. 'Je li to sukob interesa, sukob lobija, što god da je ne smije biti na štetu radnika', kaže Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata.

Uvjeren je da je zakon jedina šansa za radnike. do sada su mnogi bili žrtve stečajeva koji su trajali godinama radnici bez plaća, a tvrtke bi propadale. 'Da vam ne nabrajam tisuće tvrtki u kojima stečajni postupci trajali desetke godina osobno sam bio u stečajnom odboru tvrtke koji traje već 11 godina', dodaje Novosel.

Dugotrajni stečajevi , objašnjavaju suradnici ministra Linića, ne vode nikamo. Zabrinuta je i udruga poslodavaca. Predstečajne nagodbe počele su davati pozitivne rezultate na gospodarstvo. U HUP-u su svjesni da su nagodbe osmišljene zbog krize i nisu idealne. 'Kad rješavate krizne probleme rješenja nisu idealna i u tim nagodbama postoje firme koje su prošle dobro i koje nisu, koje su morale velikim firmama otpisivati dugove', kaže direktor HUP-a Davor Majetić. 'Nitko ne može sagledati moguće posljedice, sve će stati nitko se neće usuditi ići dalje', dodao je Majetić.

Predstavnici države svjesni su da krizne mjere nisu savršene, ali su dobronamjerne. 'Nama je osnovni cilj bio sačuvati radna mjesta i nastaviti proizvodne procese', kaže pomoćnik ministra financija Branko Šegon.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene