Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Godišnji sastanak Svjetskoga gospodarskog foruma u Davosu otvoren je danas pozivima supredsjedatelja poslodavcima neka pokažu inovativnost i suradnju u upravljanju kako bi odgovorili na izazove kao što su gospodarska nestabilnost i klimatske promjene, stoji na internetskim stranicama WEF-a.


Tradicionalan skup gospodarstvenika i političara, koji će u pet dana održati više od 240 zasjedanja s 2,500 sudionika, počeo je u švicarskom zimovalištu nekoliko dana nakon potresa na svjetskim tržištima kapitala koji su izazvali pad burzovnih indeksa zbog straha od recesije u Sjedinjenim Državama.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ovi snjegovići šalju veoma ozbiljnu poruku' Slika nije dostupna Gates će donirati 750 milijuna dolara za borbu protiv AIDS-a

Milijarder George Soros pozvao je u srijedu vlade na masovnu
injekciju regulative i nadzora nad financijskim tržištima čije su
pretjerane slobode, drži Soros, izazvale "ne jednu redovitu krizu, već kraj jednog doba".

"Vlasti se moraju uključiti i pregledati knjige" financijskih
institucija i dati jamstva da će "spasiti, čak preuzeti banke koje
su postale nesolventne", rekao je, a prenosi agencija Associated press.

Soros je predvidio preraspodjelu moći i bogatstava jer "će recesiju u razvijenom svijetu pratiti "suprotni trend u zemljama u razvoju".

Ekonomist Nouriel Roubini ocijenio je u raspravi da "postoji teška recesija u SAD-u, da je u tijeku usporavanje rasta u zemljama koje će biti nove gospodarske sile te da je nastupilo veliko usporavanje u Europi".

U sličnoj raspravi vođenoj lani u Davosu, Roubini je bio jedini koji je predvidio financijsku krizu u SAD-u što se kosilo s tada vladajućim općim optimizmom, podsjeća agencija France presse.

Na skupu bi danas poslije podne trebala govoriti američka državna tajnica Condoleezza Rice, nakon privatnih sastanaka s pakistanskim predsjednikom Pervezom Musharrafom i afganistanskim Hamidom Karzaijem.

U Davosu će se ove godine naći i 27 šefova država i vlada, 113 ministara, te vjerski vođe i raznorodni stručnjaci.