Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon jedanaest dana održavanja, Zagreb Auto Show, najjači i najprestižniji salon automobila u srednjoj i jugoistočnoj Europi, danas u 18 sati zatvara svoja vrata.


Sajam je prema ocjeni direktorice Zagrebačkog velesajma Katje Luka Kovačić koju je izrekla na današnjoj konferenciji za novinare, ispunio ili premašio sva očekivanja organizatora.

U usporedbi s prethodnim salonom iz 2006. godine, ovogodišnji je održan na tri posto većem prostoru, uz sudjelovanje tri posto više izlagača.

Vezani članci Slika nije dostupna Računalo staro 40 godina i mobitel težak pola kilograma! Slika nije dostupna Otvoren međunarodni sajam namještaja Ambienta

Zagreb Auto Show zauzeo je sve raspoložive kapacitete Zagrebačkog Velesajma, te se 642 izlagača iz 35 zemalja smjestilo na 72 tisuće četvornih metara u 17 velesajamskih paviljona, rekla je Luka Kovačić.

Predstavljena je 51 marka automobila kroz 348 modela te 35 marki motocikala i skutera kroz 180 modela.

Za vrijeme Zagreb Auto Showa javnosti su predstavljene dvije svjetske vicepremijere, 10 europskih vicepremijera, 24 hrvatske premijere, šest koncepata, dva trkaća automobila i jedno demo vozilo, a kod motora 29 hrvatskih premijera motocikala, 29 hrvatskih premijera skutera i četiri hrvatske premijere četverocikala.

Prema procjenama organizatora, ukupni broj posjetitelja ovogodišnjeg izdanja Zagreb Auto Showa dosegnut će 216 tisuća, što je najviše dosad.

Premašen je i rekordni dnevni posjet, u prvoj nedjelji održavanja sajma, kad ga je posjetilo 40.268 posjetitelja.

O medijskoj atraktivnosti sajma govore brojke od 826 akreditiranih novinara iz 251 domaće i 21 inozemne redakcije.

Novinari su u svom izboru za najbolji poslovni automobil Zagreb Auto Showa izabrali Škodu Superb, naj obiteljski automobil je Mazda 6, a naj SUV je Volvo XC 60. U kategoriji naj mali gradski auto nagrade su odnijela dva automobilska blizanca - Suzuki Splash i Opel Agilla, a u kategoriji najpovoljnija kupnja nagradu je dobio Ford Focus. Najsportskiji automobil Zagreb Auto Showa je Mercedes SLR 722 McLaren GT, a Zvijezda Auto Show-a je Alfa Romeo 8 C Competezione.

Za naj motocikl Zagreb Auto Show-a nagradu je dobila Aprilia Mana, naj skuter je Gilera GP 800, a naj ATV je Yamaha YFM 700 Raptor 700.

Na temelju preliminarnih rezultata provedene ankete, proizlazi da je 84 posto izlagača zadovoljno sudjelovanjem, a 61 posto ih je dogovorilo značajniji posao. Nešto je kupilo ili naručilo 12 posto privatnih posjetitelja, a 30 posto namjerava nešto kupiti ili naručiti na temelju informacija sa sajma.

Sljedeći Zagreb Auto Show održat će se 2010. godine. Dogodine u istom terminu vrijeme je za Zagreb Transport Show, izložbu gospodarskih vozila.