Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cijene stanova napokon su pale, prema nekim informacijama i do 20 posto. Tome je najviše kumovalo čak 13.000 neprodanih stanova u Hrvatskoj koji, iako su gotovi, zjape prazni.


Građevinarima koji su i sami u kreditima gori tlo pod nogama, pa nemaju izbora, nego malo prigušiti pohlepu. Tko je mudro čekao da se prenapuhane cijene stambenih kvadrata napokon približe realnima došao je na svoje. Barem tako tvrde u agencijama koje se bave kupoprodajom nekretnina. 'U centru je najmanji pad cijena, znači na tim najboljim lokacijama, oko 10 posto, neki širi centar petnaestak, a ove rubne zone, gdje je velika produkcija stanova, tu možemo reći 20, pa i više posto', rekao je Boro Vujović iz agencije Opereta. Što više, u pregovorima s investitorima kojima gori pod petama, cijena kvadrata se može itekako srušiti. Čak i na odličnim lokacijama. A posebno ako imate barem dio novca u gotovini. 'Kod investitora koji su pod hipotekama, kad ih banka stisne, kad rata dolazi, nema puno izbora', kaže Vujović. Od željene nekretnine udaljava vas banka. Banke su postale opreznije, teško posuđuju novac. Mnogi smatraju da je upravo to razlog velikom padu prodaje nekretnina.

Cijene će i dalje padati

Vezani članci Slika nije dostupna Udružite se i dođite jeftinije do stana! Slika nije dostupna Padaju cijene stanova

'Krediti banaka koji su se smanjili da ne kažem nestali, a s obzirom da onda kad je bio najveći rast kupoprodaje većina toga je realizirana putem kredita banaka. Sad kad su uvjeti postroženi, automatski se i broj kupaca smanjio', rekao je Vujović. I to za nevjerojatnih 59 posto, prema podacima Porezne uprave. Analitičari kažu, ljudi se boje, a i teško dolaze do kredita. Tržište nekretnina stoji. 'Od početka ove godine je zabilježeno oko 13 tisuća slobodnih, neprodanih stanova na tržištu, što je dosta velik broj. Kroz tržište i akcije banaka prodano je oko 2.500 tisuća stanova. Kada bi taj broj neprodanih stanovao pao na sedam tisuća, onda možemo očekivati početak oporavka tržišta nekretnina. Očekuje se da će cijene nekretnina do kraja godine i dalje lagano padati, ali pitanje je, hoće li si, uz teže uvijete kreditiranja, itko moći priuštiti ulazak u kupnju.