Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od ponoći cijene goriva ponovno idu na više. Benzinska goriva poskupljuju za 22 lipe, a dizelska za 13 lipa.


Litra najtočnijeg eurosupera 95 sada će se plaćati 9,87 kuna, umjesto dosadašnjih 9,65 kuna.

Vezani članci Benzinska postaja, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Novi udar na džepove vozača: Drastično skočile cijene goriva, spremnik benzina poskupio za vrtoglavih 15 kuna Slika nije dostupna 'Cijene gorivo će nam uskoro diktirati Budimpešta'

Uz porast za 22 kune po litri, najviša maloprodajna cijena eurosupera BS 98 bit će iznad deset kuna i iznosit će 10,17 kuna umjesto dosadašnjih 9,95 kuna, a najviša cijena eurosupera BS 100 može biti 10,38 kuna, što je 24 lipe više od dosadašnjih 10,14 kuna.

Ministarstvo je najvišu cijenu eurodizela BS utvrdilo na 9,10 kuna, što je 13 lipa više od dosadašnjih 8,97 kuna. Najviša cijena običnog dizela od ponoći može biti 8,78 kuna, što je 17 lipa po litri više od dosadašnjih 8,61 kunu.

Plinska (loživa) ulja od sutra će se prodavati po 10, odnosno 11 lipa višoj cijeni od dosadašnje, a obično loživo ulje po cijeni od 6,36 kuna umjesto dosadašnje od 6,25 kuna.

Najviša cijena plavog dizela u iduća dva tjedna može biti 5,58 kuna po litri, što je 8 lipa više od dosadašnjih 5,50 kuna.

Istovremeno HSLS poziva Vladu na zaštitu nacionalnih interesa u domaćoj naftnoj kompaniji. Traže da se prije deblokiranja trgovine dionicom Ine donese Zakon koji bi onemogućio mađarski MOL u pokušaju da se domogne većinskog paketa dionica. Vladino obrazloženje da to ne čine zbog europskih zakona drže neutemeljenima.

'Privremeno se mogu uvesti restriktivne mjere kad je u pitanju zaštita javne sigurnosti. Pod javnom sigurnosti to je širok pojam, to je definicija koja uključuje i nacionalne interese, borbu protiv kriminala, pranja novca, itd. Dakle, postoji uporište i nije prihvatljivo objašnjenje, nego mi jednostavno ne možemo dokučiti razloge zašto vlada ne želi taj zakon donijeti', ističe stručnjak za naftu Miljenko Umičević.