Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Alessio Rastani, broker koji je svojom izjavom za BBC o skoroj propasti eura šokirao javnost diljem svijeta, za Telegraph je izjavio kako on samo traži pažnju.


Rastani je kazao kako je tržište gotovo, da će eurozona sigurno pasti, a posljedice za ljude će biti goleme.

Vezani članci Novac, ilustracija Sabor donio novi zakon o obvezoj prijavi prijenosa gotovine preko granice, evo što je sve obuhvaćeno Zdravko Marić, euro Prošli i zadnji test: Hrvatska bi već u srpnju mogla dobiti zeleno svjetlo za uvođenje eura?

'Euro će se srušiti i pad će biti jako snažan. Tržištem trenutno vlada strah i velike investicijske kuće ne padaju na taj veliki plan spašavanja. Za njih je euro gotov i oni sele svoj novac na sigurnija područja kao što su obveznice i američki dolar', kazao je. 'Pripremite se za kolaps jer svijetom ne uravljaju vlade, Goldman Sachs upravlja svijetom i plan spašavanja njih ne zanima. Ja želim pomoći ljudima da zarade dok tržište pada. Prvo što trebaju napraviti je zaštititi svoju imovinu jer predviđam da će u sljedećih 12 mjeseci nestati štednja milijuna ljudi, a to je samo početak. Najveći rizik trenutno je ne reagirati nikako', kazao je Rastani.

No, nakon prvotnog šoka prvo se na Twitteru, a potom i većini blogova respektabilnih TV i novinskih kuća pojavila teorija kako je BBC ponovno bio predmet šale skupine Yes Men, tj. da je nezavisan broker zapravo član te organizacije. 

Pitanje je kako je Rastani, čovjek koji nema nikakvu autorizaciju od financijskih agencija biti je ikada radio za neke gradske institucije uopće došao u program BBC-ja? Odgovor je stigao u intervjuu za britanski Telegraph .

'Oni se pristupili meni. Ja samo tražim pažnju i to je bio glavni razlog zašto sam nastupio na BBC-ju. Trgovanje mi je hobi, ne posao. Ja sam govornik. Govorim puno i obožavam govoriti u javnosti. No, mislim svaku riječ koju sam rekao', kazao je Rastani.

'Proveli smo opsežnu istragu i došli do zaključka da nema nijednog dokaza da je intervju s Rastanijem bila prevara', priopćili su iz BBC-ja, no nisu željeli komentirati na osnovu čega su ga zvali.