Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duboka kriza

Raste broj kredita koje banke ne mogu naplatiti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da je kriza još uvijek itekako duboka, pokazuje stalni rast broja kredita koje banke ne mogu naplatiti.

Gospodarstvo je usporilo pad ali neka kućanstva i tvrtke su ga ubrzale. To najbolje pokazuje podatak o rastu broja dužnika koji bankama kasne sa ratama kredita. Od 2008. udio loših kredita se penje i ovoga ljeta je narastao na čak 9,43 posto. Banke pozivaju dužnike koji naslute problem sa otplatom da im se što prije jave.

Pročitajte i ovo Ilustracija HNB OBJAVIO NOVE PODATKE Ima li života bez duga? Jedna vrsta kredita u Hrvatskoj je posebno rasla potkraj prošle godine Zdenko Adrović ZA DNEVNIK NOVE TV Šef Hrvatske udruge banaka otkrio tko će biti najugroženiji rastom kamata, ali i poručio: "Kamate kod nas ne mogu eksplodirati"

'Jave se na vrijeme što je zapravo najbolje za klijenta i kažu očekujem probleme u otplati svojih obveza u narednom periodu tada mi klijentu nudimo mogućnost reprograma njegovih obveza i prvi način da se one odgode zbog pogoršane financijske situacije je moratorij na otplatu kredita', objašnjava Višnja Božinović, iz regionalnog sektora Splitske banke SG.

U ovoj banci kažu da im se sa problemima javi 10-ak klijenata dnevno. Njima se otplata kredita najčešće zamrzava na godinu dana dok ne riješe probleme. Problemi sa otplatama kredita kod građana krenuli su početkom 2009-te kada je nezaposlenost snažno počela rasti. Analitičari procjenjuju da će broj onih koji imaju problema sa otplatama rata sigurno rasti do polovice iduće godine. problemi sa otplatama kredita kod građana krenuli su početkom 2009-te kada je nezaposlenost snažno počela rasti. Analitičari procjenjuju da će broj onih koji imaju problema sa otplatama rata sigurno rasti do polovice iduće godine. Povećanje broja kašnjenja, bankama diže rizik posuđivanja, a dok je on visok kamate nažalost neće značajnije padati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene