Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Podgrijan' optimizam

Borba za eurozonu: Burzovni indeksi snažno narasli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavlja se dramatičan tjedan za eurozonu.

Grčka se guši u dugovima, a uskoro bi se mogla gušiti i u smeću. Zaposlenici komunalnih službi su naime, najavili štrajk. Mjere štednje znače im za trećinu manje plaće.

Pročitajte i ovo Nebo u Grčkoj - 3 marsovski prizori FOTO Nestvarni prizori u Grčkoj: Ova nepogoda mogla bi doći i do Hrvatske Slika nije dostupna Ogorčeni novim mjerama 'Barbarske mjere': Bijesni Grci blokirali ministarstva

'Režu se plaće i prekovremeni sati. Osim toga, tu su problemi sa zdravstvenim osiguranjem i mirovinskim fondovima koji ne nude odgovarajuću medicinsku skrb i lijekove', kazao je radnik u komunalnoj službi Christodoulos Efthymiou.

Štrajk nastavlja i dio zaposlenih u javnom prijevozu, a protuvladini prosvjednici pokušali su upasti u ministarstvo financija. Grčki premijer u međuvremenu pokušava počistiti nered koji su stvorile godine rasipništva. U Berlinu je u pomoć pozvao njemačke poslovne ljude. O dužničkoj krizi razgovarao je i s kancelarkom Merkel.

'Mogu jamčiti da će Grčka ispuniti sve svoje obveze. Obećavam vam da ćemo mi Grci uskoro izboriti put prema rastu i prosperitetu nakon ovog razdoblja boli', kazao je George Papandreu.

Njemački parlament trebao bi preksutra glasovati o proširenju ovlasti europskog stabilizacijskog fonda. Slovenski parlament o njemu već raspravlja. Američki predsjednik Barack Obama kritizirao je dosadašnju reakciju europskih zemalja na krizu.

'Europa prolazi kroz financijsku krizu koja plaši svijet i pokušavaju poduzeti odgovorne mjere. Ali te mjere nisu bile toliko brze koliko su trebale biti', kazao je Obama.

Pravi šok izazvale su riječi jednog trgovca na burzama za britanski BBC. Izjavio je da će tržište i eurozona krahirati jer vlade ništa ne mogu učiniti s obzirom na to da ne one ne vladaju svijetom već moćna investicijska banka Goldman Sachs.

'Reći da jedna samo banka može utjecati na cijeli svijet, iako se radi o jednoj izuzetno velikoj i utjecajnoj banci...  Ali postoji još niz drugih subjekata koje se ne može tako lako kontrolirati', smatra broker Goran Vorkapić.

Europski burzovni indeksi snažno su narasli. Optimizam je podgrijan uvjerenjem da će čelnici eurozone i MMF-a postići dogovor oko rješavanja dužničke krize.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene