Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dionice IGH i Tehnike padale su danas strelovitom brzinom. Dan su završile u minusu 17 cijelih 10, odnosno 15 cijelih 72 posto.


Nakon što su u javnost plasirane informacije da je konzorcij dobio posao, cijena dionica naglo je porasla, a objavom da ipak ništa od posla u Crnoj gori, ulagači su kaznili IGH i Tehniku. 'U deset sati je otvorena trgovina i isti trenutak ona je i zaustavljena radi dnevnog pada cijene većeg od 10 posto, naime u tom trenutku IGH je pao za 15,95 posto, a Tehnika oko 12,62 posto', rekao je Željko Kardum sa Zagrebačke burze.

Vezani članci Slika nije dostupna Autocestu kroz Crnu Goru gradit će kinesko-hrvatski konzorcij? Slika nije dostupna Crna Gora: Hrvatski konzorcij osigurao garancije

Vrlo brzo trgovanje dionicama IGH i Tehnike se nastavilo. Konzorcij je još 9. veljače objavio da su osigurali jamstva za gradnju autoceste u Crnoj Gori. Nagli dvodnevni rast dionica stopirala je HANFA. Suspenzija je trajala dva dana, a onda je trgovanje opet omogućeno. 'Što se tiče blokade, ili se trebala odraditi kompletno, ili je nije trebalo ni biti', smatra investicijski savjetnik Petar Brkić.

Tvrtke koje plasiraju lažne informacije u javnost može kazniti Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga. No HANFA do sada nije utvrdila manipulacije od strane IGH i Tehnike. 'Nije bilo kupnje niti prodaje od strane upućenih osoba IGH i Tehnike, nastavit ćemo nadzor nad trgovanjem tim dionicama, ali niti želimo, niti možemo spriječiti špekuliranje i špekulante da trguju na zagrebačkoj burzi', istaknuo je predsjednik HANFA-e Ante Samodol.

Plasiranje netočnih informacija nije rijetkost. 'I prije je IGH vrlo često objavljivala informacije koje su vezane za neke njihove poslove koji se na kraju nisu ostvarili. I druge kompanije su radile slično', dodao je Brkić. Utvrdi li se ipak da je prekršen zakon, tvrtke mogu biti kažnjene novčano do milijun i pol kuna, a osobe kaznom zatvora od 1 do 5 godina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju