Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bjelovar: Zbog suše šteta na ribnjacima 37 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šteta od katastrofalne suše na ribnjacima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji popela se s 23,5 na 37 milijuna kuna, izjavio je nakon današnjeg sastanka s proizvođačima ribe s tog područja i članovima Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda načelnik Odjela slatkovodnog ribarstva Ministarstva poljoprivrede Zlatko Homen.

Istaknuvši kako su štete realno prikazane i stručno obrađene te kako su zbog nedostatka vode goleme i na konzumnoj ribi i uzgoju mlađi, dodao je da će konačne štete biti poznate nakon lova koji počinje uskoro.

Pročitajte i ovo Dan nakon snažnog potresa u Tajvanu - 5 Dan kasnije FOTO Broj ozlijeđenih u potresu na Tajvanu prešao tisuću Slika nije dostupna Šteta od suše na ribnjacima iznosi 37 milijuna eura

Vlasnik tvrtke "Riba" iz Garešnice Vladimir Naglić istaknuo je kako je šteta od suše na njegovim ribnjacima između 14 i 15 milijuna kuna, što će se utvrditi nakon lova. Napomenuo je kako je od količina potrebnih za uzgoj bilo samo 30 posto vode te kako su zbog suše i visokih temperatura uginule znatne količine ribe.

Direktor Ribnjačarstva "Končanica" Radomir Holeček napomenuo je kako na oko 1000 hektara od 24 ribnjaka zbog manjka vode rade samo tri te da se šteta procjenjuje i do 15 milijuna kuna. Dodao je kako je šteta na ribljoj mlađi oko 90 posto, a na konzumnoj ribi oko 50 posto.

Čulo se kako će zbog posljedica globalnog zatopljenja i sve češćih suša ribnjačari morati tražiti druge izvore vode te početi ulagati i u arteške bunare, a za njihovo financiranje mogao bi se povući i novac iz predpristupnih fondova EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene