Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teret krize snosi izvoz

Bez subvencioniranja izvoza rebalans je obmana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin ocijenio je danas kako će rebalans državnog proračuna bez subvencioniranja hrvatskog izvoza smatrati obmanom, budući da će teret krize najviše snositi izvozno najdohodovnije ekonomije, kakva je, kazao je, ona istarska.

'Rebalans proračuna bez da se subvencionira neto izvoz za IDS je obmana', izjavio je Kajin na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, pojasnivši da pod subvencijama neto izvoza smatra one koje su isključivo vezane uz izvoz hrvatskih proizvoda i kretale bi se oko 5 posto (između milijardu i milijardu i pol kuna).

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor sa 77 glasova Sabor izglasao rebalans proračuna, vladajuće podržao i Hrelja: "Ja sam ubrzivač procesa" Hrvatski sabor Četverosatno izjašnjavanje Vlada odbila sve amandmane o rebalansu proračuna oporbenih zastupnika i klubova, dolazi i do promjene u zastupničkim redovima

>> Većina nastavila odbijati amandmane na proračun

Pod subvencijama neto izvoza smatra one koje su isključivo vezane uz izvoz hrvatskih proizvoda i kretale bi se oko 5 posto Napomenuo je da Istra ima najveći izvoz, da je osiguravala devizni opstanak Hrvatske (pokrivenost uvoza izvozom u Istarskoj je županiji preko 90 posto), te da joj se stoga mora pomoći u nošenju s krizom i recesijom. Kajin je ocijenio i da će proračunski prihodi u ovoj godini u odnosu na lani biti manji za pet do šest milijardi kuna te da će se u tom iznosu kretati i rebalans proračuna, iako će deficit, kaže, ostati 1,7 milijardi kuna.

Uvjeren je da će rebalansom biti zakinute sve subvencije, posebno one u brodogradnji i poljoprivredi, da će vjerojatno biti zamrznute plaće i mirovine, kao i investicije, "ali ne tamo gdje je HDZ na vlasti". Što se tiče najava promjena Ustava, Kajin je kazao kako će IDS inzistirati da se u preambulu Ustava vrati Slovence i Bošnjake, 'ne zbog odnosa sa susjedima, nego zbog civilizacijskih vrijednosti nas samih', te da se Ustavom zajamči dvostruko pravo glasa nacionalnih manjina.

'Postojeći ustroj je nakaradan. Trećesiječanjska vlast je, želeći utjecati na rezultate izbora kao što je to učinio HDZ kroz dijasporu, odlučila broj manjinskih zastupnika s pet protegnuti na osam, pa sada neki od njih mogu dobiti izborni legitimitet s 300 glasova', rekao je Kajin.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene