Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrebno više poticati izvoznike

'Banke trebaju profit prilagoditi novim uvjetima u gospodarstvu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizom mjera koje je poduzelo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva nastoje se suzbiti poteškoće vezane uz likvidnost hrvatskog gospodarstva, zaključeno je na ovogodišnjem 13. nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu koje je danas završeno u Šibeniku.

Zaključeno je također kako resorno ministarstvo, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo ( HAMAG) nastoje osigurati nesmetano poslovanje malim i srednjim poduzetnicima te im omogućiti pristup izvorima financiranja, mogućnost novih ulaganja, održavanja postojeće zaposlenosti, novo zapošljavanja te širenje na nova tržišta i stvaranje novih poslovnih prilika.

Pročitajte i ovo Požar kod Šibenika Gasi ga 50 vatrogasaca Veliki požar kod Šibenika: "Zbog vjetra se vatra brzo širi, a gašenje otežava i nepristupačan teren" Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena

Također se, istaknuto je, novim Vladinim Nacionalnim planom za poticanje zapošljavanja utvrđuju nova načela u politici zapošljavanja kojima se želi povećati udio teže zapošljivih osoba te senzibilizirati poduzetnike za zapošljavanje takvih skupina nezaposlenih. Jedan od poruka ovogodišnjeg savjetovanja je i da poslovne banke svoje programe i profit prilagode novonastalim uvjetima u gospodarstvu te da njihov kapital postane jeftiniji i tako dostupniji poduzetnicima.

Treba dodatno podržati hrvatske izvoznike

Kreatori hrvatske gospodarske politike trebaju dodatno podržati hrvatske izvoznike u pronalaženju novih kupaca na tržištu Europske unije, ali i drugim brzorastućim tržištima, poručeno je sa savjetovanja.

Na skupu je predstavljen i novi web portal i CD-rom Obrtnog registra na kojem će biti dostupne sve informacije vezane uz obrt, od zakonske regulative do mogućnosti korištenja različitih elektroničkih servisa. Naglašen je i značaj inovatorstva za gospodarski razvoj Hrvatske. Inovacije u hrvatskim tvrtkama na niskoj su razini, unatoč povećanom izdvajanju za inovacije. Zaključeno je također kako suradnja gospodarstva i akademske zajednice mora biti daleko veća i učinkovitija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene