Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Olakšanje

Američkoj autoindustriji pomoć od 13,4 milijarda dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General Motors (GM) i Chrysler LLC dobit će 13,4 milijarda dolara inicijalnih vladinih zajmova u zamjenu za provedbu plana restrukturiranja, objavio je američki predsjednik George W. Bush.

Dopustiti stečaj automobilske industrije u sadašnjim uvjetima bilo bi neodgovorno, izjavio je Bush u Bijeloj kući.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga će trajati godinama Najveća prijevara u povijesti SAD-a! Nestalo 280 milijardi dolara: Kako su milijarde pomoći za COVID-19 ukradene ili potrošene Nenad Periš unosi lijes s tijelom svog sina u crkvu gdje će biti ispraćaj - 10 Slučaj koji nas je potresao Prije točno godinu dana regiju je ujedinila ljubav jednog oca: Kronologija nestanka Mateja Periša, koji je stradao u Beogradu

'Ovo nisu redovite okolnosti. Usred financijske krize i recesije, dopustiti kolaps autoindustrije nije odgovoran pravac djelovanja. Postoji opasnost da bi stečaj u ovim uvjetima doveo do likvidacije autoindustrije', rekao je Bush.

Sredstva će biti izdvojena iz programa za sanaciju banaka, tzv. TARP-a, a proizvođači će dobiti dodatne četiri milijarde dolara iz fonda u veljači od ukupnih 17,4 milijarda dolara pomoći, priopćila je Busheva administracija. To će omogućiti GM i Chrysleru da ostanu operativni do ožujka.

Dobijanje pomoći je olakšanje za GM, najvećeg američkog autoproizvođača i Crysler, trećeg po veličini, koji su najavili da će do kraja ovoga mjeseca ostati bez sredstava za operativno poslovanje. 

>> Bush spašava autoindustriju

Pomoć administracije stigla je nakon prošlotjednog odbacivanja paketa pomoći automobilskoj industriji u Senatu, a stečaj GM-a i Cryslera prijetio je gubitkom radnih mjesta za milijune ljudi.

GM bilježi gotovo 73 milijarda gubitaka od 2004., a ove mu je godine prodaja pala za 22 posto, dok je Chrysleru prodaja smanjena za 28 posto, najviše od velikih autoproizvođača.

Prema odredbama plana, ako tvrtke ne pokažu financijsku održivost do 31. ožujka 2009., zajam će biti opozvan, a novac mora biti vraćen. Vladin dug imat će prednost pred svim drugim dugovima.

U zamjenu za zajam, proizvođači moraju dati jamstva u dionicama bez prava glasa, prihvatiti ograničenja na plaće menadžera, omogućiti vladi uvid u financijske podatke i ne smiju isplaćivati dividende dok se zajam ne vrati. Vlada će imati ovlasti blokirati transakcije veće od 100 milijuna dolara.

Paket pomoći namijenjen je GM-u i Chrysleru, dok je Ford, drugi po veličini autoproizvođač u SAD-u, objavio da može nastaviti poslovanje u sadašnjim okolnostima. Kako izvješćuju američke TV postaje, Ford ima oko 20 milijarda dolara u gotovini i 10 milijarda u kreditnim linijama.

Dionica GM-a skočila je za 15 posto na 4,22 dolara, a Forda za 11 posto na 3,15 dolara, na početku trgovanja na newyorškoj burzi NYSE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene