Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spas u zadnji čas

Bush spašava autoindustriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon što je prijedlog zakona o sanaciji američke autoindustrije s 14 milijardi dolara odbačen u Senatu, administracija predsjednika Georgea W. Busha objavila je da će intervenirati kako bi spriječila kolaps posrnulih automobilskih divova i gubitak stotina tisuća radnih mjesta koji bi uslijedio.

Glasnogovornik General Motorsa Greg Martin, rekao je da su autoproizvođači u petak razgovarali s administracijom i središnjom bankom - Federalnim rezervama (FED), oko toga kako mogu dobiti pomoć da bi preživjeli i koje uvjete trebaju ispuniti.

Pročitajte i ovo George H. W. Bush (Foto: AFP) BIVŠI PREDSJEDNIK SAD-a Dan nakon sprovoda supruge Barbare: George H. W. Bush hitno hospitaliziran Radnici na pokretnoj traci u Fordu dobivaju ezoskeleton prsluke (Foto: Profimedia) Za lakši posao Revolucija u Fordu: Radnici na pokretnoj traci dobili "robotske prsluke"

Administracija je objavila da nikakva odluka još nije donesena o veličini i trajanju novog plana sanacije, ili ustupaka koji se mogu tražiti od autoproizvođača, njihovih radnika i dioničara.

Najvjerojatniji izvor pomoći koji se razmatra su sredstva odobrena za sanaciju banaka, za koje je predsjednik Bush ranije govorio da se ne mogu koristiti u druge namjene, navode američki mediji.

General Motors i Chrysler su upozorili da ostaju bez gotovine i da ih čeka stečaj, ako ne prime neku vrstu pomoći. Ford, koji je u nešto boljem financijskom stanju, za sada ne traži sanaciju nego kreditnu liniju.

O težini situacije govori odluka GM objavljena u petak prema kojoj će privremeno zatvoriti 21 tvornicu u SAD, Kanadi i Meksiku, i smanjiti proizvodnju u prvom tromjesečju 2009. za još 250.000 vozila, što je trećina njegove normalne proizvodnje. Većina spomenutih tvornica ostat će zatvorena cijeli siječanj.

Hitan zahtjev Bijeloj kući da intervenira kako bi spasila autoproizvođače, uputio je novoizabrani predsjednik Barack Obama, republikanski i demokratski čelnici Kongresa i vanjske skupine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene