Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakva je sudbina eura?

Američki nobelovac: 'Euro je kao Yugo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolumnist New York Timesa i nobelovac Paul Krugman usporedio je valutu euro sa sudbinom jugoslavenskog automobila Yuga.

Europska valuta euro veoma podsjeća na lošu sudbinu jugoslavenskog auta Yugo, smatra Krugman. Potom objašnjava kako postoji veoma dobra analogija između problema naslijeđenih u rascjepkanoj grupi zemalja koje čine EU i rascjepkane grupe zemalja s teritorija bivše Jugoslavije. Naime, navodi Krugman, kada je zemlje bivše Jugoslavije poharao hir nacionalizma, brzo su upale u građanski rat i rasnu mržnju.

Pročitajte i ovo Dva eura, Ilustracija Vrijednost im raste Imate kovanicu od dva eura? Dobro je pogledajte, možda držite kolekcionarski primjerak Premijer Andrej Plenković ULAZAK U EUROZONU Plenković pozvao građane da polože gotovinu u banke: ''Kada za godinu dana budemo išli u dućan, plaćat ćemo eurima''

Događaji u Grčkoj tijekom posljednjih nekoliko tjedana ne sugeriraju da je miran ishod blizu. Razlog zbog kojeg je financijsko tržište skeptično oko eura jest to da su europski vođe u krizi već dali najbolje od sebe što su mogli. Na kratko ujedinjeni kada su dogovorili iznos kojim će pomoći Grčkoj da pokuša izaći iz krize je gotovo sigurno najdalje što će otići. Ustvari, kako je zamijetio Krugman, pomoć već uzrokuje ozbiljne političke probleme njemačkom vodstvu.

Nakon podužeg objašnjavanja što se sve događa u Grčkoj, autor zaključuje kako euru predstoji jedna od sljedeće dvije mogućnosti. Prvo je da bude hvaljena valuta koja je spremna istisnuti američki dolar kao svjetsku rezervnu valutu. Ili, drugo, da postane valuta Yugo, odnosno valuta čije je vrijeme došlo, ali sada prolazi.

'Mislim da ćemo vidjeti kako neke zemlje napuštaju zajedničku valutu kako postaju nemoćne upravljati vlastitim ekonomijama pod palicom eura. Kandidati za to su Grčka, Španjolska, Portugal i Irska. Također je sve vjerojatnije da Britanci neće odustati od svoje valute u zamjenu za euro. Ono što će ostati su jače zemlje poput Njemačke i Francuske, možda još nekih. U tom trenutku, neće biti mnogo razloga da se pohabani euro uopće i očuva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene