Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Američki dolar pod pritiskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bež knjiga američke središnje banke Fed te usporavanje američkog gospodarskog rasta oštro su prošloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima pritisnuli tečaj dolara, koji se spustio na najnižu razinu prema euru i jenu u zadnja dva tjedna.

Njegov tečaj oslabio je 0,5 posto prema euru, kojim se krajem tjedna trgovalo po 1,2759 dolara. Spustio se i 1,34 posto prema jenu, na 114,62 jena. Prema britanskoj i švicarskoj valuti oslabio je za 0,3 posto. Tako funta stoji 1,8634 dolara. Tečaj dolara koštao je i 1,232 švicarska franka.

Pročitajte i ovo Euro zabrinjavajuć trend Novo dno vrijednosti eura: Prvi puta u 20 godina vrijedi ravno jedan dolar, prognoze za ostatak godine sive Slika nije dostupna Veće kamatne stope u eurozoni? Euro najjači u zadnjih 11 mjeseci

Oštro klizanje dolara uslijedilo je sredinom tjedna nakon što je Fedova "bež knjiga" ukazala na usporavanje rasta gospodarskih aktivnosti između lipnja i sredine srpnja u SAD-u. Nalazi iz te knjige naveli su tržišne sudionike na zaključak o smanjenoj vjerojatnosti za podizanje kamatnih stopa u SAD-u idućega mjeseca, 18. put uzastopno, na 5,5 posto.

- Bež knjiga nije išla u korist dolara budući da su očekivanja o
daljnjem rastu američkih kamatnih stopa oštro smanjena", rekao je Niels Christensen, valutni strateg pir Societe Generale u Parizu.

Krajem tjedna, pak, razočarao je podatak o usporavanju američkog gospodarskog rasta u drugom ovogodišnjem tromjesečju na tek 2,5 posto, nakon 5,6 posto zabilježenih u prethodnom razdoblju, dodatno umanjivši očekivanja o rastu kamatnih stopa.

Tečaj američke valute bio je pod pritiskom prodaja i nakon što je kineski statistički ured objavio da bi zemlja trebala ubrzati
diversifikaciju svojih deviznih rezervi zbog rizika od pada tečaja dolara. Devizne rezerve Kine, u visini 941 milijardu dolara, najveće su u svijetu.

Tečaj europske valute dosegnuo je, pak, rekord prema jenu, u očekivanju da će idućega tjedna Europska središnja banka podići kamatne stope, dok će japanske kamatne stope ostati još neko vrijeme niže u odnosu na ostala glavna gospodarstva u svijetu. Euro je dosegnuo u jednome trenutku i 148 jena.
Iako lošiji nego prethodni mjesec, indeks poslovnog povjerenja u Njemačkoj u srpnju premašio je očekivanja analitičara, dodatno potaknuvši rast tečaja eura. Ifo indeks oslabio je u srpnju na 105,6 indeksnih bodova, nakon u mjesecu ranije zabilježenih 106,8 bodova. To je pak bilo iznad očekivanja analitičara obzirom na nedavno objavljene razočaravajuće podatke o poslovnom povjerenju u Italiji i Belgiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene