Kvaliteta hmelja koje se koristi za proizvodnju pilsner piva u posljednje je vrijeme sve upitnija, a za sve je krivo globalno zatopljenje.
Klimatolozi s češkog Hidrometeorološkog instituta tvrde da je vrsta plemenitog hmelja koja se uzgaja u gradiću Žatecu vrlo osjetljiva pa su sve učestalije visoke temperature negativno utjecale na njega.
Uočili su da u posljednjih 50 godina svake godine kiselost hmelja opadne za 0,06%. Da bi pilsner imao optimalan gorkast okus poželjna je kiselost od 5%. Istraživači predviđaju da će pad vrijednosti kiselosti nastaviti kontinuirano, a dodatno zatopljenje u budućnosti moglo bi reducirati rast usjeva do 10% i smanjiti kiselost za 13-32%, pri čemu je kiselost odlučujući faktor kvalitete piva.
Budući da riječ o omiljenom piću, možda će ovakvi rezultati konačno zabrinuti javnost o ozbiljnim posljedicama koje općenito ima globalno zatopljenje.
-
Bolno suočavanje
Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: "Reci mi gdje su njegove kosti! Pred mojim očima si ga odveo!"
-
Iz minute u minutu
Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra
-
donosi Provjereno
"Slučajno sam upalila TV i vidim dijete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu vjerovati!" Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka