Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Globalno zatopljenje vjerojatno je jedna od najčešćih tema danas u medijima, a njezine posljedice nisu zaobišle ni industriju piva.


Kvaliteta hmelja koje se koristi za proizvodnju pilsner piva u posljednje je vrijeme sve upitnija, a za sve je krivo globalno zatopljenje.

Vezani članci Lidija Srnec i Barbara Štrbac Stručnjakinja o klimatskim promjenama: "Usporedbe radi - kad ste zdravi, vaša je temperatura ispod 37. Ako poraste za stupanj, bolesni ste" PR Na Jarunu se uživalo u pozitivnom rivalstvu uz nogomet i Heineken®

Klimatolozi s češkog Hidrometeorološkog instituta tvrde da je vrsta plemenitog hmelja koja se uzgaja u gradiću Žatecu vrlo osjetljiva pa su sve učestalije visoke temperature negativno utjecale na njega.

Uočili su da u posljednjih 50 godina svake godine kiselost hmelja opadne za 0,06%. Da bi pilsner imao optimalan gorkast okus poželjna je kiselost od 5%. Istraživači predviđaju da će pad vrijednosti kiselosti nastaviti kontinuirano, a dodatno zatopljenje u budućnosti moglo bi reducirati rast usjeva do 10% i smanjiti kiselost za 13-32%, pri čemu je kiselost odlučujući faktor kvalitete piva.

Budući da riječ o omiljenom piću, možda će ovakvi rezultati konačno zabrinuti javnost o ozbiljnim posljedicama koje općenito ima globalno zatopljenje.