Naime, Istrijani već tradicionalno beru divlje šparoge te spravljaju omlet, čuvenu fritaju. Danas se fritaja smatra jednim od autohtonih istarskih jela i uvijek se može naći na menijima koji nude istarsku kuhinju.
Smatra se da je porijeko ove delikatese Mediteran, iako su se samonikle raširile cijelom Europom, a čak ih se može pronaći i u dalekom i hladnom Sibiru. U ostatku zemlje ova vrsta povrća je poprilično zanemarena, iako je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima što ih čini idealnom namirnicom za sve one koji se žele zdravo hraniti.
Osim što su bogate vlaknima, vitaminima B6, A i C, te potpuno bez masnoće i kolesterola, šparoge sadrže vrlo malo kalorija. Usto, bogat su izvor antioksidansa, te su idealna namirnica za zdravo srce.
Šparoge se naročito preporučuju trudnicama zbog folne kiseline kojom obiluju, a samo pet vrhova šparoge sadrži 110 miligrama folne kiseline (preporučena dnevna doza je 600 miligrama za trudnicu). Ono što svakako treba naglasiti jest da je riječ o prirodnom afrodizjaku zbog toga što sadrži vitamin E, za koji se često zna reći da vitamin plodnosti jer stimulira proizvodnju spolnih hormona.
-
Strahuju za sezonu
Stanovnici naše hit destinacije u panici: "Za nas ovo znači propast što se tiče iznajmljivača"
-
To će promijeniti gradove
Njemački mediji se raspisali o zabrinjavajućoj situaciji na Balkanu: "To je multietnička regija već stoljećima, no hoće li ovo izdržati?"
-
Sezona je pred vratima
Prošli mjesec su plaćali 15 eura, a sada čak 350: "Sramota za Hrvatsku"