Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Eksplozija koja se dogodila danas u Vukovaru sat i pol prije nego što je predstavljena akcija "Manje oružja - manje tragedija", koju provodi MUP u suradnji s programom Ujedinjenih naroda za razvoj, još je jedanput potvrdila kolika je opasnost od nelegalnog oružja i minsko-eksplozivnih naprava, posebice onih koje neodgovorni pojedinci odbacuju umjesto da ih predaju ovlaštenim osobama MUP-a.


Naime, oko 10,30 sati u vukovarskome naselju Budžaku eksplodirale su četiri ručne bombe. Eksplozija se dogodila na divljem odlagalištu otpada, neposredno uz državnu cestu Vinkovci-Vukovar kojom svakodnevno prolaze stotine vozila.

Vezani članci Miroslav Šulc i Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Muškarac pod čijim su kombajnom eksplodirale bombe jedva izvukao živu glavu: "Moglo je biti kobno, to je jedna vrsta atentata na mene" Slika nije dostupna U eksploziji ručne bombe poginuo muškarac

Pčelar je jutros palio korov uz cestu, a vatra je uzrokovala detonacije odbačenih bombi.

Nakon eksplozije, stručnjaci Protueksplozivne zaštite vukovarsko-srijemske Policijske uprave pregledali su teren i pronašli još 22 ručne bombe i jednu minobacačku granatu, rekao je Hini zamjenik načelnika vukovarsko-srijemske Policijske uprave Miroslav Janić.

Na predstavljanju akcije "Manje oružja - manje tragedija" državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić je istaknuo da građani mogu dragovoljno predati zabranjeno i dopušteno oružje bez vremenskog ograničenja i kazne.

Od početka akcije građani su predali 535 komada automatskog oružja, 785 komada poluautomatskog oružja, revolvera i pištolja, 12.441 bombi i drugih eksplozivnih naprava, 474.676 komada streljiva te 403 kilograma oružja.

Istodobno je u Vukovarsko-srijemskoj županiji predano 28 komada automatskog oružja, 126 komada poluautomatskog oružja te pištolja i revolvera, 285 bombi i drugih rasprskavajućih sredstava, 21.920 komada streljiva i 18,3 kilograma eksploziva.

Vukovar je 19. grad u Hrvatskoj u kojem se predstavlja akcija "Manje oružja - manje tragedija", a njezino završno predstavljanje bit će se polovicom travnja u Zagrebu.