Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj 'Bankomat'

USKOK podigao optužnicu protiv čenika HPB-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je podignuo optužnicu u slučaju 'Bankomat' protiv bivših čelnika HPB-a.

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu u slučaju 'Bankomat', protiv desetorice hrvatskih državljana te hrvatskog državljanina koji ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine, zbog kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pranja novca, priopćeno je kasno popodne na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH (DORH).

Pročitajte i ovo Optuženi za izdavanje lažnih potvrda - 2 Plaćali po 100 eura Optuženi medicinska sestra i posrednici: Na lažnim potvrdama o cijepljenju zaradili više od 26.000 eura Božidar Longin USKOK podigao optužnicu HDZ-ov župan optužen zbog trgovanja utjecajem

>> Afera Bankomat: Protega izašao iz Remetinca!

Optužnica je podignuta protiv trojice djelatnika Hrvatske poštanske banke (HPB) Josipa Protege (1971.), Ivana Sladonje (1964.) i Marija Kirinića (1953.), te protiv osmorice klijenata te banke - hrvatskih državljana B. Š. (1977.), O. B. (1973.), I. G. (1960.), S. Č. (1968.), D. Č. (1976.), G. J. (1946.) i G. J. (1977.) te hrvatskog državljanina koji ima i državljanstvo BiH S. G. (1972.). U priopćenju DORH-a navode se samo inicijali svih okrivljenika i njihova godišta rođenja. Optužnicom se Josipa Protegu tereti da je od 2005. do 12. kolovoza 2009., u Zagrebu, kao predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke (HPB), organizirao grupu koju su sačinjavali on i član Uprave Ivan Sladonja i financijski direktor Mario Kirinić, nakon čega su u dogovoru i u korist pojedinih klijenata banke, odobravali kredite koji po iznosu, namjeni osiguranja, visini kamatne stope, visini naknade i vremenu počeka odstupaju od uobičajenih kredita u ponudi Banke za građane i pravne osobe.

Nanijeli štetu HPB-u

U ostvarenju tog cilja nalagali su sektorima i podružnicama HPB-a da prijedloge za odobrenje takvih plasmana, bez obzira na rizik, kreditnu sposobnost tražitelja te bez adekvatnih instrumenata osiguranja povrata plasmana, upućuju na Upravu banke i potom su posebnim odlukama odobravali potpuno i djelomično nenadoknadive kreditne plasmane. Okrivljenici Protega, Sladonja i Kirinić se nadalje posebno terete da su od 2005. do 30. siječnja 2009. - na traženje pojedinih povlaštenih klijenata pa tako i B. Š., O. B., S. G., I. G., S. Č., D. Č. i G. J. - odobravali veći broj visoko rizičnih više milijunskih kredita u iznosu od najmanje 254.876.534,87 kuna, koji nisu po dospijeću vraćeni HPB-u te su kontinuirano prolongirani povrati glavnica kredita, čime su okrivljenicima pribavili znatnu protupravnu imovinsku korist, a time nanijeli štetu Hrvatskoj poštanskoj banci, ističe se u priopćenju

Okrivljenici Protega, Sladonja i Kirinić su u cilju pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi sebi i zaposlenicima koje su odlučili nagraditi, protivno Zakonu o bankama (članak 69), prikazali poslovanje HPB-a uspješnim na način da kontinuirano nisu provodili rezerviranje za pokriće gubitaka iz pojedinih odobrenih rizičnih kreditnih plasmana, čime su lažno prikazali dobit u poslovanju za 2006. i 2007. godinu. Na temelju lažno prikazane dobiti te isplatama sa osnova bonusa i sudjelovanja u dobiti, u 2007. i 2008. godini neosnovano su im izvršene uplate na štetu HPB-a u bruto iznosu od 26.080.199,61 kuna. Na taj je način Protega pribavio protupravnu imovinsku korist od 4.436.450,21 kuna, Sladonja od 4.355.610,46 kuna, a Kirinić od 4.523.098,02 kuna, navodi se u optužnici. Optužnicom se posebno tereti G. J. za pranje novca na način da je od 14. studenoga 2006. do 31. prosinca 2008., u Hrvatskoj, Španjolskoj, Austriji, Italiji i Švicarskoj, radi prikrivanja novca od ishođenog kredita, nalagao plaćanja iz kredita u inozemstvo, pa i na inozemno trgovačko društvo, koje je osnovao u Španjolskoj. Naložio je i šest plaćanja iz odobrenih kredita u korist računa inozemne tvrtke u jednoj španjolskoj banci u ukupnom iznosu od 1.868.000,00 eura s navodnom svrhom plaćanja arhitektonskih, inženjerskih i ostalih tehničkih usluga.

Potom je od 21. prosinca 2006. do 3. travnja 2008. u svrhu povrata novca u financijski sustav Republike Hrvatske i daljnjeg raspolaganja u legalne gospodarske tijekove, osigurao da inozemna tvrtka u njegovom vlasništvu taj isti novac u iznosu od 974.750,00 eura iz inozemstva uplati na račun jednog trgovačkog poduzeća kojeg je direktor njegov sin G. J. U svrhu utvrđivanja mogućih drugih kaznenih djela u vezi s daljnjim gubitcima u portfelju Hrvatske poštanske banke kriminalističko istraživanje se nastavlja, po nalogu USKOK-a, stoji u priopćenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene