Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brani se sa slobode

Afera Bankomat: Protega izašao iz Remetinca!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon četiri mjeseca iza rešetaka iz Remetinca su pušteni i glavni akteri velike afere Bankomat!

Bivši članovi uprave Hrvatske poštanske banke Josip Protega, Ivan Sladonja i Mario Kirinić pušteni su da se brane sa slobode. Odlučio je tako istražni sudac na što je USKOK već najavio žalbu. Zaposlenike HPB-a tereti se da su od 2005-te do 2007-me odobravali više od 210 milijuna kuna nenamjenskih kredita koje HPB više ne može naplatiti.

Gotovo neprepoznatljivog izgleda i s hrpom vrećica, bivši šef Uprave HPB-a Josip Protega, izišao je na slobodu. Za razgovor s novinarima nije bio raspoložen. No, osjećaje nije skrivao. Ništa više rječit nije bio ni njegov kolega, Marijo Kirinić. Sud je u protekla četiri mjeseca ispitao 85 svjedoka, a ostalo ih je još devet.

'Sudac istrage smatra da i dalje postoji opasnost od utjecaja na svjedoka, no ta opasnost više nije od toga značaja nit je tolikog intenziteta da je neophodno primijeniti mjeru istražnog zatvora', rekao je Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda. I dok odvjetnici ne kriju zadovoljstvo odlukom, USKOK je već najavio žalbu. 'Istraga je u principu dovršena, s tim da se čeka još vještački nalaz, a naravno onda dolazi faza optuženja vjerojatno', kaže Čedo Prodanović, odvjetnik Josipa Protege.

'Tih 22.000 stranica treba sad pregledati, treba pripremiti obranu, treba obrana imati svoje pravo na svoj dio istražnog postupka', zaključio je Branko Šerić, odvjetnik Ivana Sladonje.

Bivše čelnike HPB-a, banke koja je u vlasništvu Hrvatskog mirovinskog fonda, Hrvatskog fonda za privatizaciju te Hrvatskih pošta, sumnjiči se i da su sami sebi za rad u Upravi banke isplaćivali nesrazmjerno visoke menadžerske bonuse. Uz odgovorne osobe policija je, po zakonu o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba, prijavila i tvrtke koje nisu vratile nezakonite zajmove.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene