Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Istri

Ulovljeni s tri vreće zabranjene delikatese, taman su ih iznijeli iz mora: Ostali i bez automobila

Ulovljeni u nezakonitom izlovu morskih trpova
Ulovljeni u nezakonitom izlovu morskih trpova Foto: PU istarska
Dvojica muškaraca ulovljena su u štinjanskoj lučici u ilegalnoj aktivnosti.

Postaja pomorske i aerodromske policije u Puli provela je kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da su 41-godišnjak i 40-godišnjak počinili kazneno djelo trgovanja divljim vrstama.

Policajci su u nedjelju oko 16:35 zatekli dvojicu muškaraca u lučici u Štinjanu s tri vreće morskih trpova, za koje je utvrđeno da su ih protuzakonito izlovili s pomoću ronilačke opreme.

Oduzeli su im trpove i ronilačku opremu te je protiv dvojca podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

Pročitajte i ovo DHMZ upalio crveni meteoalarm za dio zemlje Zaštitite se na vrijeme Ipak crveni meteoalarm: DHMZ uključio najveću razinu upozorenja, najgore se očekuje u dvije regije

Trpovi spadaju među zaštićene vrste u Jadranu te su izuzetno važni za funkcioniranje ekološke ravnoteže morskog dna. Njihov je izlov zabranjen, no predstavljaju unosan ilegalan biznis. Morski trpovi cijenjena su delicija u Aziji, gdje ih se, pogotovo među visokom klasom, jede kao hranjivu poslasticu s visokim udjelom proteina.

Potražnja za morskim krastavcima eksplodirala je u 80-im godinama prošlog stoljeća, a posljednjih godina, otkako su postali ugrožena vrsta u više zemalja, njihova je cijena vrtoglavo porasla.

Pročitajte i ovo Tko je tebi Reihl-Kir? Zalog za budućnost Arhitektura mira: "Josip Reihl-Kir ostaje dokaz da uvijek postoje pojedinci, ili više njih, koji mogu vidjeti onkraj podjela"

Također je utvrđeno i da su oba muškarca počinila i prekršaje iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te su im oduzeti automobili. Naime, 41-godišnjak je upravljao automobilom u vrijeme kada mu je vozačka dozvola oduzeta i ukinuta zbog prikupljenih 12 negativnih bodova, a to nije prvi put da je zatečen u počinjenju prometnog prekršaja i pravomoćno kažnjen.

Njegov godinu dana mlađi kolega već je dva puta pravomoćno kažnjen za prometne prekršaje, a upravljao je vozilom dok mu je vozačka dozvola oduzeta do obavljanja izvanrednog zdravstvenog pregleda. Obojica su uhićena te je protiv njih podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene