Policija često javlja o uhvaćenim krivolovcima koje pronalaze i s po nekoliko stotina kilograma morskih trpova. Te životinje toliko su vrijedne i tražene da će ljudi riskirati i svoje živote roneći u dubine kako bi ih se dočepali.
Pročitajte i ovo
Podmuklo ubojstvo
Stravičan zločin kod Karlovca, ubio čovjeka radi auta: "Omamljenog i ozlijeđenog bacio ga u Kupu"
Smrtni slučaj u Pleternici
Mrtva u stanu: Pronađeno tijelo mlađe ženske osobe
Iako ne izgledaju nimalo privlačno, morski krastavci su prilično posebna stvorenja.
"To su prilično čudne životinje. Nemaju udove, nemaju oči. Imaju usta, a između njih imaju anus i čitavu gomilu organa", opisao ih je Steven Purcell, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za morske krastavce.
Cijenjena su delicija u Aziji. Najbogatija klasa ljudi tamo ih oduvijek jede kao hranjivu poslasticu s visokim udjelom proteina.
Potražnja za morskim krastavcima eksplodirala je u 80-tim godinama prošlog stoljeća, a posljednjih godina, otkako su postali ugrožena vrsta u više zemalja, njihova cijena je vrtoglavo porasla.
Suše ih i pakiraju
Danas se morski trpovi u većini slučajeva suše i pakiraju u ukrasne kutije, a zatim se daju na poklon i poslužuju u posebnim prilikama. Što je ljepšeg i neobičnijeg izgleda, to je cijelo pakiranje skuplje.
Purcel navodi i da veću cijenu imaju oni morski krastavci koji su više šiljasti. Od više od 1200 različitih vrsta morskih krastavaca, japanski su najskuplji, piše Business Insider.
Ono što ljubitelji ove "delicije" posebno privlači je gusta, žvakava tekstura tijela, a manje okus morskog trpa.
Morski krastavci u svojoj koži sadrže kemikaliju nazvanu fukozilirani glikozaminoglikan. Upravo nju su Azijati stoljećima koristili za liječenje problema sa zglobovima, posebno kod artritisa. Prema nekim mišljenjima, morski krastavci su cijenjeni i zato što imaju svojstva afrodizijaka.
Priprema morskih krastavaca
Portali specijalizirani za azijsku kuhinju nude brojne recepte za pripremu ove skupe delicije. S obzirom da se radi o pomalo neukusnoj namirnici, potrebno ju je dobro očistiti i isprati sav pijesak i prljavštinu iz unutrašnjosti tijela morskog krastavca, a onda se on kuha s drugim sastojcima kako bi dobio dodatni okus.
Sušeni morski krastavci se namaču 12 sati kako bi omekšali, a onda se kuhaju na niskim temperaturama i do nekoliko sati. Tek tada mogu se dinstati na ulju uz razne umake i začine, sve dok ne omekšaju, a onda poslužiti s, primjerice, rižom.
Koriste se za liječenje
U Europi se u novije doba morski krastavci i kemikalije u njima koriste kod liječenja određenih karcinoma i smanjivanje krvnih ugrušaka. Navodno su se pokazali vrlo dobrim i u liječenju upala, ali i virusnih oboljenja.
Iako je pomama za morskim krastavcima počela u Aziji, proširila se na veliki broj država koje ih izlovljavaju. Tražena su sirovina i u zapadnim farmaceutskim tvrtkama.
Problem je u tome što je potražnja puno veća od njihova broja i mogućnosti obnove populacije. S obzirom na to da morski krastavci borave na većim dubinama, brojni ronioci su nastradali u pokušajima da dođu do njih.
"Neke zemlje to rade bez ikakvog treninga. U nekim od tropskih zemalja puno je ljudi postalo paralizirano uslijed dekompresijske bolesti", istaknuo je Purcell. U meksičkom Yucatanu do sada je poginulo 40 ronilaca pokušavajući uloviti morske krastavce.
U kulturama u kojima je morski krastavac delicija, moguće ih je nabaviti i smrznute.
Zabrana izlova
S obzirom na to da je postojao veliki interes za njihovim izlovljavanjem i u Hrvatskoj i nakon nekontroliranog izlovljavanja uz koje se pokazalo slaba obnova morskih krastavaca, morski krastavci su se Pravilnikom o zaštiti trpova našli na listi posebno zaštićenih vrsta u Jadranu te se ne smiju sakupljati u svrhu prerade, trgovine i drugoga prometa.
Bez obzira na to, policija diljem Jadrana nailazi na osobe koje su se odlučile na nezakonitu zaradu njihovim izlovom.