Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK provodi istragu

Sudac Pešutić na ispitivanju u Rijeci zbog primanja mita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac splitskog Općinskog suda Robert Pešutić, koji je jučer uhićen i priveden u USKOK, jutros je prevezen u Rijeku, gdje je ispitan, a u tijeku je ispitivanje kod istražnog suca Županijskoga suda, doznaje se od njegova branitelja, splitskog odvjetnika Vinka Ljubičića.

'Vrhovni sud je istragu delegirao Županijskome sudu u Rijeci, pa su oni preuzeli istragu zajedno s USKOK-om. S obzirom na to da je istraga tajna, ne mogu vam govoriti o pojedinostima i za što ga se sumnjiči. Mogu jedino reći kako je ispitivanje u policiji prošlo vrlo korektno. Moj branjenik je dao svoju obranu i u njoj je odbacio ono za što ga se sumnjiči', rekao je odvjetnik Ljubičić. Također je rekao da uhićenog suca Pešutića pred istražnim sucem Županijskoga suda zastupa odvjetnik Milenko Škrlec.

Na internetskoj stranici USKOK je danas objavio kako je donio nalog o provođenju istrage protiv petero hrvatskih državljana (1967., 1969., 1985., 1975. i 1971.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela primanja i davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja u primanju mita i poticanja na zloporabu položaja i ovlasti.

Pročitajte i ovo Maja Šupe Narušeno joj zdravlje Potvrđena optužnica protiv sutkinje Šupe: Dobro osmišljenim planom pokušala zamagliti 15000 eura mita Ilustracija Filmska priča Osuđen sudac koji je skrivao mito u staklenkama za kisele krastavce u vrtu: Pobjegao iz zemlje pa tvrdio da je otet

Ne otkrivajući identitet, USKOK navodi kako se osnovano se sumnja da je prvookrivljenik Pešutić kao sudac Općinskoga suda u Splitu tijekom studenoga 2010. u Splitu ponudio trećeokrivljenici da će za 3000 eura osigurati da drugookrivljenik kao uredujući sudac Općinskoga suda u Splitu donese oslobađajuću presudu za jednog okrivljenika. Iz pouzdanih izvora doznaje se da je drugookrivljenik sudac Ante Unković.

Trećeookrivljenica je 23. studenoga 2010. Pešutiću predala 3000 eura koje je on predao Unkoviću, nakon čega je on donio oslobađajuću presudu. Osim toga, tijekom kolovoza 2007. u Splitu, nakon što je protiv jedne osobe pokrenut kazneni postupak, četvrtookrivljenica je u dogovoru s Pešutićem od te osobe zatražila 10.000 eura kazavši joj da će za taj iznos Pešutić osigurati da se u postupku protiv te osobe donese povoljna presuda, to jest da će, ako pravomoćna presuda ne bude povoljna, osigurati donošenje rješenja o obnovi kaznenog postupka ili odgodu izvršenja kazne zatvora.

Nakon toga osoba protiv koje se vodio postupak u dva je puta četvrtookrivljenici predala 10.000 eura koje je ona predala Pešutiću. Pošto je osoba protiv koje se vodio postupak pravomoćno osuđena na kaznu zatvora, Pešutić je ishodio donošenje rješenja Općinskoga suda u Splitu o zadržavanju izvršenja zatvorske kazne do donošenja odluke o obnovi postupka.

Pešutić se sumnjiči da je od 1. listopada 2008. do 27. svibnja 2011. u Splitu, na traženje petookrivljenika koji je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu, zbog čega je Vrhovnom sudu podnio zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne, odugovlačio s radom na predmetu i pozitivno rješavao njegove zahtjeve za zadržavanje izvršenja kazne.

Pošto je Vrhovni sud 8. veljače 2011. odbio zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne, petookrivljenik je nekoliko puta od Pešutića tražio da zadrži izvršenje kazne te je Pešutić kao predsjednik Izvanraspravnog vijeća Općinskog suda u Splitu 27. svibnja 2011. donio rješenje o zadržavanju izvršenja zatvorske kazne nad petookrivljenikom. Time je petookrivljeniku omogućeno da do danas, unatoč pravomoćnoj presudi, ne bude upućen na izdržavanje kazne zatvora.

Također se osnovano sumnja da je Pešutić tijekom 2009. godine od supruge jednog okrivljenika zatražio 2000 kuna kao nagradu da mu ukine dovedbeni nalog i da mu izrekne uvjetnu osudu. Prije zaključenja glavne rasprave od supruge okrivljenika ponovno je tražio dodatnu novčanu nagradu, a ona mu je predala sav novac koji je imala, i to 1000 kuna i 100 američkih dolara, nakon čega je protiv njega donio uvjetnu osudu.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio da se Pešutiću odredi istražni zatvor. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene