Završenim očevidom utvrđeno je kako je požar u sisačkoj INA-i Rafineriji, buknuo u postrojenju dorade i manipulacije, a zbog istjecanja benzinskih para kroz otvor na cjevovodu te uslijed doticaja s parnim grijačima na cjevovodima.


Očevid na požarištu u sisačkoj Rafineriji nafte proveli su djelatnici Policijske uprave sisačko-moslavačke u suradnji s istražnom sutkinjom Županijskog suda u Sisku, zamjenicima županijskog i općinskog državnog odvjetnika u Sisku te vještacima za požare i eksplozive Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić', priopćila je danas Sisačko-moslavačka PU.

Policija ističe kako je 'utvrđeno da je prilikom pretakanja sirovine iz rezervoara preko pumpnih stanica prema pogonu požar buknuo u postrojenju dorade i manipulacije, a zbog istjecanja benzinskih para kroz otvor na cjevovodu, koji vodi iz rezervoara A3 prema pumpnoj stanici za pretakanje benzina, te uslijed doticaja s parnim grijačima na cjevovodima'.

Materijalna šteta nastala požarom bit će naknadno utvrđena, a policijski službenici nastavljaju s daljnjim kriminalističkim istraživanjima nakon kojih će nadležnom državnom odvjetništvu biti proslijeđena odgovarajuća pismena, navodi PU sisačko-moslavačka.

Požar u INA Rafineriji nafte u Sisku izbio je u ponedjeljak oko 10,30 sati, a ugašen je oko 14 sati. Oblak dima bio je visok i do 200-tinjak metara, a požar je gasilo više od 130 vatrogasaca sa 60 vozila. Neki od Siščana čije su kuće uz Rafinerijin pogon KP-6 nakratko su bili i evakuirali zbog dima.

Prilikom gašenja ozljeđeno je šest vatrogasaca - pet lakše, a jedan vatrogasac zadobio je teške ozljede no ne i opasne za život. Svi ozljeđeni vatrogasci prevezeni su u sisačku Opću bolnicu dr. Ivo Pedišić.

Požarište u Rafineriji nafte nekoliko sati nakon što je požar stavljen pod nadzor obišla je i premijerka Jadranka Kosor. Tada je kazala kako Vlada očekuje brzu i temeljitu istragu, te istaknula da će se istražiti je li novac predviđen za Rafineriju po dioničkom ugovoru, zaista i uložen. (Hina)

Vezani članci Rafinerija, ilustracija (Foto: AFP) Šef stožera za obranu rafinerije Sisak: "Ostali smo sami, neka Vlada slavi Božić kad mi ne možemo" Rafinirano zatvaranje (Foto: Dnevnik.hr) Ina odlučila: Rafinerija u Sisku prestaje s preradom sirove nafte i postaje "industrijski centar"