Rafinirano zatvaranje (Foto: Dnevnik.hr)
Rafinirano zatvaranje (Foto: Dnevnik.hr)

Ina u sklopu poslovnog plana za 2019. godinu planira početak provedbe programa kojim bi prerada sirove nafte bila koncentrirana u rafineriji u Rijeci, dok bi u Rafineriji u Sisku bio industrijski centar s drugim djelatnostima, izvijestila je Ina u srijedu.


Djelatnost rafinerija i marketinga dosad u prosjeku proizvodila milijardu kuna novčanog gubitka godišnje, napominju u Ini i najavljuju novi program pod nazivom "INA R&M Nov smijer 2023.". Danas je Uprava Ine ujedno odobrila i poslovni plan za 2019. godinu.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatska je puna problema koji bi mogli prerasti u gospodarsku krizu, a šef oporbe bavi se satirom Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Ćorić: Radnici sisačke rafinerije ne trebaju strahovati za svoju budućnost

Prema navedenom programu, Rafinerija Sisak pretvorit će se u industrijski centar, a prerada sirove nafte seli u Rijeku.

"Zahvaljujući ulaganju u projekt postrojenja za obradu teških ostataka (DCU), rekonstrukciju postojećih postrojenja, novu luku sa zatvorenim skladištem za naftni koks te veću ukupnu složenost, Rafinerija nafte Rijeka postala bi vrhunska europska rafinerija. Ukupna ulaganja iznose preko četiri milijarde kuna, što predstavlja najveći pojedinačni investicijski projekt u povijesti kompanije. Konačna odluka o investiciji u projekt DCU planirana je za 2019. godinu, pod uvjetom da budu zadovoljeni svi preduvjeti kojima će se osigurati povrat investicije, a postrojenje bi trebalo biti pušteno u rad 2023.", stoji u priopćenju Ine.

Isto tako, Ina ostaje u Sisku te ističu da će ta industrijska lokacija ostati njihov "vrijedan dio poslovanja", a to će se postići promjenom iz prerade sirove nafte u proizvodnju održivih alternativnih industrijskih djelatnosti, poput bio-komponenti i petrokemijskih proizvoda. Isto tako Sisak bi postao moderno logističko središte, tamo bi se proizvodio bitumen, obnovljivi izvori energije, maziva te druge održive i ekonomski isplative djelatnosti.

Uz sve navedeno u Ini ističu kako će biti "odgovoran poslodavac i održavati konstruktivni dijalog sa socijalnim partnerima". Radnicima će zadržati prava na određeni period te im ponuditi i druga radna mjesta u kompaniji, prekvalifikaciju ili otpremninu znatno višu od hrvatskog prosjeka.

Igračke koje nećemo zaboraviti: Pričaju priču, mirišu na Zagorje i vraćaju u djetinjstvo

Ansambl LADO: Tajna čarobnih nastupa čuvara hrvatske nematerijalne baštine