Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon najava o zatvaranju

Šef stožera za obranu rafinerije Sisak: "Ostali smo sami, neka Vlada slavi Božić kad mi ne možemo"

Rafinerija, ilustracija (Foto: AFP)
Rafinerija, ilustracija (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Rafinerija, ilustracija (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Koordinator stožera za obranu rafinerije Sisak Predrag Sekulić komentirao je odluku INA-e da ipak zatvori rafineriju Sisak, a prvi put su za takvu odluku glasali i hrvatski predstavnici u Upravi, kao i predstavnica radnika.

Mađarski MOL je već treću godinu najavio da će zatvoriti rafineriju, oko toga su se sukobljavali s Vladom, ali Sekulić kaže da su Vlada i Mađari sada očito postigli dogovor.

Pročitajte i ovo Ukrajinske bespilotne letjelice pogodile rusku rafineriju Napad bespilotnim letjelicama VIDEO Ukrajinski dronovi pogodili rusku rafineriju nafte, izbio je veliki požar Predrag Sekulić (foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Sad su neovisni Osipanje u Mostu: Sisačku podružnicu stranke napustili Predrag Sekulić i Ivana Cindrić Krčelić

"Treći Božić zaredom radnici tuguju umjesto da slave. Ovaj put je jasno da se rafinerija gasi, a sve najave iz Vlade da to neće dopustiti pale su u vodu. Ovo je čista izdaja nacionalnih interesa u koje se toliko zaklinju. Hrvatska će ostati bez prerade nafte, naša će nafta ići u inozemstvo, MOL će je prerađivati i ostvarivati profit. Želio bih podsjetiti Vladu da nema radnika u rafineriji koji se nije borio ili izgubio nekoga svoga u Domovinskom ratu. A sada nismo Vladi ni na kraj pameti", kazao je Sekulić za 24 sata.

Najavama INA-e da će u Sisku biti industrijski centar te da 550 sadašnjih radnika neće dobiti otkaz Sekulić ne vjeruje. Kaže i da se na sastanku uprave reklo da može opstati 40 – 50 posto radnih mjesta, i to ako se realiziraju nove investicije.

INA-inu najavu da će modernizirati rafineriju u Rijeci i tako kompenzirati zatvaranje Siska smatra neistinitom i da bi to trebalo poslužiti samo kao opravdanje.

"Pa, već godinama slušamo da će Mađari modernizirati Rijeku, a to se nije dogodilo. I sada najavljuju modernizaciju sljedeće godine 'ako se ispune uvjeti'. Od toga neće biti ništa. Već je kasno. Te su priče lažne. Mi smo izdani ovdje, ovo je ponovno čista dominacija Mađarske države nad Hrvatskom. Svima u Vladi želim miran Božić, neka slave kad naše obitelji ne mogu. Mi smo ostali sami i ostavljeni od onih koji bi nas trebali zaštititi", zaključuje Sekulić.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je, komentirajući poslovni plan INA-e za iduću godinu, da je riječ o investicijskom ciklusu koji će prije svega dovesti do prijeko potrebne modernizacije rafinerijskog poslovanja, pri čemu je ocijenio da je transformacija poslovanja u Sisku "jednostavno put kojim INA treba ići".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene