Koordinator stožera za obranu rafinerije Sisak Predrag Sekulić komentirao je odluku INA-e da ipak zatvori rafineriju Sisak, a prvi put su za takvu odluku glasali i hrvatski predstavnici u Upravi, kao i predstavnica radnika.

Galerija


Mađarski MOL je već treću godinu najavio da će zatvoriti rafineriju, oko toga su se sukobljavali s Vladom, ali Sekulić kaže da su Vlada i Mađari sada očito postigli dogovor.

Vezani članci Policija, ilustracija Automobilom projurio križanjem pa na pješačkom naletio na 68-godišnjeg muškarca Cisterna (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Krenuli točiti gorivo pa ostali u šoku: Iz dviju cisterni iskočilo 11 migranata

"Treći Božić zaredom radnici tuguju umjesto da slave. Ovaj put je jasno da se rafinerija gasi, a sve najave iz Vlade da to neće dopustiti pale su u vodu. Ovo je čista izdaja nacionalnih interesa u koje se toliko zaklinju. Hrvatska će ostati bez prerade nafte, naša će nafta ići u inozemstvo, MOL će je prerađivati i ostvarivati profit. Želio bih podsjetiti Vladu da nema radnika u rafineriji koji se nije borio ili izgubio nekoga svoga u Domovinskom ratu. A sada nismo Vladi ni na kraj pameti", kazao je Sekulić za 24 sata.

Najavama INA-e da će u Sisku biti industrijski centar te da 550 sadašnjih radnika neće dobiti otkaz Sekulić ne vjeruje. Kaže i da se na sastanku uprave reklo da može opstati 40 – 50 posto radnih mjesta, i to ako se realiziraju nove investicije.

INA-inu najavu da će modernizirati rafineriju u Rijeci i tako kompenzirati zatvaranje Siska smatra neistinitom i da bi to trebalo poslužiti samo kao opravdanje.

"Pa, već godinama slušamo da će Mađari modernizirati Rijeku, a to se nije dogodilo. I sada najavljuju modernizaciju sljedeće godine 'ako se ispune uvjeti'. Od toga neće biti ništa. Već je kasno. Te su priče lažne. Mi smo izdani ovdje, ovo je ponovno čista dominacija Mađarske države nad Hrvatskom. Svima u Vladi želim miran Božić, neka slave kad naše obitelji ne mogu. Mi smo ostali sami i ostavljeni od onih koji bi nas trebali zaštititi", zaključuje Sekulić.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je, komentirajući poslovni plan INA-e za iduću godinu, da je riječ o investicijskom ciklusu koji će prije svega dovesti do prijeko potrebne modernizacije rafinerijskog poslovanja, pri čemu je ocijenio da je transformacija poslovanja u Sisku "jednostavno put kojim INA treba ići".