Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija nakon tjedan dana

Policija o incidentu na alci: Nismo upotrijebili pištolj niti vrijeđali građane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je nakog gotovo tjedan dana reagirala na natpise u medijima po kojima su policajci u civilu fizički napali građane koji su vrijeđali kolonu s premijerkom Kosor.

U priopćenju PU splitkso dalmatinske stoji da su u nedjelju 7. kolovoza 2011. godine oko 20,30 sati u Sinju policijski službenici Interventne jedinice policije svoju zadaću obavljali civilnoj odjeći, a uredovali su prema dvojici građana i to 30-godišnjaku i 41-godišnjaku zbog postojanja osnovane sumnje da su u alkoholiziranom stanju koji su narušavali javni red i mir na javnom mjestu čega su prekršajno procesuirani.

Pročitajte i ovo Ilustracija Horor u Dalmaciji "Treba li čekati da netko pogine?": Usred vožnje otvorila se rupa u autobusu, sve je snimljeno Pripreme za Alku - 8 sinjski Wimbledon FOTO/VIDEO "Alkar Ivo Zorica u sriduuu": Dnevnik Nove TV vodi vas iza kulisa Sinjske alke

Policija navodi da je kod 31-godišnjaka utvrđena koncentracija alkohola iznosila je 1,14 promila, a kod 41-godišnjaka utvrđena koncentracija alkohola iznosila je 0,97 promila alkohola u krvi.

U priopćenju koje poptisuje načelnik PU splitsko-dalmatinske Ivica Tolušić navodi se da je sudjelovala u incidentu i treća osoba koja se u jednom trenutku udaljila i potom vratila u prisustvu djeteta zbog čega uređujući službenici u datom trenutku nisu postupali prema njemu. Naknadnom obradom utvrđen je njegov identitet i u tijeku je prekršajna obrada zbog osnovane sumnje da je počinio istovjetni prekršaj.

Policajac u odori djelovao prema policajcu u civilu

'Posebno napominjemo da je narušavanje javnog reda i mira započelo nakon izdanog upozorenja i zapovijedi da se prestane s narušavanjem javnog reda i mira po čemu navedene osobe nisu postupile nego je 30-godišnjak gurnuo barski stol sa čašama pića, za kojim je stajao, u pravcu policijskog službenika koji je policijski službenik zadržao rukama u ravnoteži, a od čega se prolilo piće iz čaša.

U jednom trenutku, a temeljem prethodno zatražene pomoći za upućivanje drugih policijskih službenika na mjesto događaja došao je policijski službebnik u odori koji je vidjevši kritičnu situaciju, u namjeri da spriječi bilo kakav daljnji eventualni sukob uslijed mraka, zabludno postupao prema policijskom službeniku koji je bio u civilnoj odjeći, misleći da se radi o sudioniku događaja. Nakon što se policijski službenik u civilnoj odjeći legitimirao, policajac u odori je prestao sa započetom radnjom.

Prema gore spomenutim osobama tijekom intervencije policijski službenici su primjenili sredstva prisile, tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje, a u provedenom postupku ocjene opravdanosti i zakonitosti sredstva prisile ocjenjena su opravdanim, odnosno zakonitim', piše načelnik Tolušić.

U priopćenju se ističe da je akon dovođenja osumnjičenika u službene prostorije Policijske postaje Sinj na navedenu prekršajnu obradu, obojica su tražila liječničku pomoć koja im je i pružena te su im utvrđene lakše tjelesne ozlijede.Tvrdi se da prilikom policijske intervencije nije bilo uporabe palice kao niti službenog pištolja, a službeno postupanje je bilo nakon prolaska kolone vozila sa štićenim osobama.

'Slijedom svega navedenog oštro demantiramo tvrdnje nekih medija da je postupalo osiguranje štićene osobe, jer kao što smo naglasili postupali su policijski službenici PU splitsko-dalmatinske, koji su skup i osiguravali.

'Nije bilo puno više policajaca nego inače'

Neistinite su tvrdnje da su policijski službenici uporabili službeni pištolj te da su vrijeđali građane.

Uz niz neistinitih tvrdnji koje su neki mediji objavili također demantiramo da je na ovogodišnjoj Alci bilo nemjerljivo više policijskih službenika koji su osiguravali skup te da su se policajci nalazili po krovovima. Naime, broj policijskih službenika u osiguranju bio je uobičajen kao i prošlih godina na ovoj manifestaciji' stoji u priopćenju.

Ovim putem pozivamo očevice događaja da se jave u najbližu Policijsku postaju ili na broj telefona 192 sa eventualno novim saznanjima kako bi policijski službenici za Zakonitost postupanja mogli dodatno inspicirati događaj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene