Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Županijsko državno odvjetništv u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana, bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske Pume: T. Š. (1968.), I. K. (1974.) i A. T. (1974.) zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, nakon provedene istrage koju je ŽDO zatražio u lipnju.


Optužnicom se okrivljenike tereti da su na području mjesta Dabrac i Bočac, između Mrkonjić Grada i Banja Luke, kao pripadnici 7. gardijske brigade HV-a, za vrijeme vojne akcije 'Južni potez' na području BiH, tijekom međunarodnog vojnog sukoba sa suprotstavljenom vojskom tzv. Republike Srpske usmrtili nepoznate civile, objavljeno je danas na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH.

Kad su 10. listopada 1995. uz makadamsku cestu koja vodi prema brdu iznad motela Dabrac naišli na nepoznatog muškarca i ženu starosti oko 40 godina, okrivljenog T. Š. (ŽDO je objavio inicijale) tereti se da je po njegovoj zapovjedi, kao zapovjednika 3. bojne 7. gardijske brigade HV-a, više nepoznatih pripadnika 3. bojne 7. gardijske brigade ispalilo više rafalnih hitaca u navedene civile na mjestu ih usmrtivši.

Ujedno, okrivljenike se tereti da je 11. listopada 1995. u ranim jutarnjim satima nakon borbenog djelovanja s pripadnicima srpskih paravojnih snaga kod motela Dabrac, kad im je prišla nepoznata ženska osoba oko 60 godina, okrivljeni A. T. iz automatske puške ispalio rafalni hitac na mjestu je usmrtivši, a potom je mrtvo tijelo odvukao s ceste i ostavio u kanalu.

U daljnjem kretanju istog dana, na otprilike kilometar udaljenosti od navedenog motela, naišli su na nepoznatog muškarca starosti oko 50 godina te ga je, po zapovijedi, I. K. na mjestu usmrtio pucnjevima iz svoje automatske puške. Protiv svih okrivljenika predloženo je produljenje pritvora zbog posebno teških okolnosti djela.

T.Š.-u se već sudi na zagrebačkom Županijskom sudu zajedno s još šestoricom Puma za ubojstvo šest ratnih zarobljenika pripadnika vojske tzv. Republike srpske, a po navodnom nalogu zapovjednika Puma pokojnog Ivana Koradea. (Hina)

Vezani članci Luka Mišetić (Foto: Filip Brala/PIXSELL) Mišetić: "Hrvatska nije bila agresor u BiH, Herceg-Bosna nije bila udruženi zločinački pothvat" Pacijent zaražen koronavirusom na intenzivnoj njezi, ilustracija U BiH četvrti dan za redom raste broj novih slučajeva: Danas rekord od 716 novozaraženih