Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinje suđenje Smiljani Srnec

Tijelo djevojke u škrinji je bilo gotovo 20 godina: Što znamo o monstruoznom zločinu u Međimurju koji je šokirao Hrvatsku

Smiljana Srnec (Foto: Dnevnik.hr)
Smiljana Srnec (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Smiljana Srnec (Foto: Dnevnik.hr) Smiljana Srnec (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ubojstvo Jasmine Dominić zgrozilo je Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Otvaranje škrinje koja je godinama stajala u obiteljskoj kući u međimurskom mjestu Palovec otkrilo je strašnu tajnu.

Suđenje za jedan od najstrašnijih zločina u hrvatskoj povijesti počet će u utorak, 15. listopada u 9 sati, na Županijskom sudu u Varaždinu. Na optuženičkoj klupi naći će se Smiljana Srnec, koju tužiteljstvo tereti da je u ljeto 2000. godine ubila svoju sestru Jasminu Dominić, usmrtivši je na spavanju s više udaraca u glavu.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Siguran grad Tomašević nakon stravičnog femicida kod bolnice: "Imamo manje ubojstava od drugih europskih gradova" Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um"

Donosimo kratak pregled najvažnijih zbivanja nakon otkrića ovog strašnog zločina.

Kako je zločin otkriven?

Policijska uprava međimurska dobila je 16. veljače 2019. dojavu od Zavoda za hitnu medicinu da je u obiteljskoj kući u Novoj ulici u mjestu Palovec pronađen leš. Tijelo je bilo u škrinji za zamrzavanje, a otkrili su ga kći Smiljane Srnec i njezin zaručnik.

Prve informacije bile su da je nestalo struje pa je škrinja prestala raditi, no kasnije je to demantirano.

Kada je nestala Jasmina Dominić?

Nestanak Jasmine Dominić prijavljen je u kolovozu 2005. godine, no nestala je tijekom ljeta 2000. Njezin je nestanak prijavila majka Katarina nakon što je u njezinoj sobi pronašla dokumente. Otac Martin 2011. godine kazao je kako je Jasmina rekla da ide na brod raditi te da otad nemaju nikakvih informacija o njoj.

Kada je uhićena Smiljana Srnec?

Policija je Smiljanu Srnec uhitila već dan nakon pronalaska tijela, nakon što je ispitana. Varaždinsko državno odvjetništvo priopćilo je kako postoji osnovana sumnja da je upravo ona usmrtila Jasminu Dominić, čije je tijelo pronađeno smrznuto u škrinji.

"Prema dosad prikupljenim podacima, postoje osnove sumnje da je uhićena 45-godišnjakinja između 2000. i 2001. godine usmrtila svoju sestru i njezino mrtvo tijelo sakrila u škrinju za zamrzavanje u hodniku prizemlja obiteljske kuće u mjestu Palovec."

Što je pokazala obdukcija?

Obdukcijom je utvrđeno da je Jasmina Dominić ubijena s više snažnih udaraca po glavi.

Jedan od svjedoka očevida opisao je u kakvom stanju je bilo tijelo Jasmine Dominić, koje je nakon gotovo 20 godina pronađeno u zamrzivaču sestrine obiteljske kuće. "Bila je gola. Tijelo joj je bilo svinuto u koljenima, ruke su bile uz tijelo. Nikakvu ozljedu nisam vidio. Kosa je bila dobra. Bila je čak crvena u licu, ali ja sam na samo nekoliko minuta podigao poklopac škrinje i zaklopio ga. Nikad tako nešto nisam vidio", rekao je svjedok očevida. Kazao je da je škrinja bila u hodniku, ispod stepenica, te da se nije mogla sasvim otvoriti.

Kako je moguće da je tijelo bilo toliko dugo skriveno?

Istražitelji, koji su se našli na meti kritika nakon što je prošlo gotovo 20 godina od nestanka do otkrića tijela, rekli su da je obitelj otežavala potragu za nestalom djevojkom jer su im davali niz netočnih informacija o tome gdje bi Jasmina Dominić mogla biti.

Jasminin otac navodno je još 2000. godine bio na policiji i pokušao prijaviti nestanak svoje kćeri. Policajcu je tada rekao kako on kao klesar radi na terenu u Sloveniji, a supruga je na privremenom radu u Njemačkoj. Dodao je kako mu je Smiljana rekla da se redovito čuje s Jasminom, ali i spomenuo da je Jasmina navodno otišla raditi na kruzer. O tom posjetu policiji nema pisanog traga.

Zašto se za ubojstvo tereti Smiljana Srnec?

Iz unutrašnjosti škrinje u kojoj je pronađena Jasmina Dominić izuzeti su otisci prstiju koji pripadaju Smiljani Srnec. Istražitelji smatraju da je to, uz njezin DNK koji je također pronađen u škrinji, krunski dokaz da je upravo ona ubila svoju sestru.

Smiljana Srnec od 20. veljače 2019. nalazi se u istražnom zatvoru, čije je trajanje kasnije produživano zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Što Srnec kaže o teškim optužbama koje joj se stavljaju na teret?

Krajem kolovoza 2019. potvrđena je optužnica protiv Smiljane Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominić. Prilikom dovođenja na Županijski sud u Varaždinu, Srnec je na pitanje novinara je li kriva za ubojstvo svoje sestre kazala kratko: "Nemam komentara, ali nisam."

Na prvom ročištu Smiljani Srnec bit će pročitana optužnica te će se ona i službeno izjasniti o krivnji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene