Tijekom noći stanje na požarištu na otoku Braču bilo je mirno.


I dalje nema otvorene vatre niti dima, no ipak oko 300 vatrogasaca ostaje na čuvanju i saniranju požarišta. Vatrogascima bi problem tijekom dana mogao predstavljati vjetar koji se očekuje u poslijepodnevnim satima kao i dugačka linija rubnog dijela požarišta koja je velikim dijelom nedostupna za zemaljske snage, izvijestio je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Zračne snage su povučene.

Vezani članci Kanaderi gase požar (Foto: Dnevnik.hr) Vatrogasci nakon cjelonoćne borbe uz pomoć kanadera i helikoptera uspjeli lokalizirati požar na Braču Policijska traka, ilustracija Vatrena noć u Splitu: Zapalio se automobil, plamen se proširio na još jedno vozilo

Najveći dio snaga jučer je bio usmjeren na istočni dio požarišta. Uspješno je sanirano nekoliko mjesta na kojima je došlo do izdimljavanja uslijed vjetra koji je zapuhao u poslijepodnevnim satima.

Požar na otoku Braču je prema zadnjim procjenama zahvatio oko 4000 hektara guste borove šume, trave i niskog raslinja. Sva naselja zaštićena su od vatre.

Na Braču je zbog požara isključen 35-kilovoltni dalekovod. 'Za sada se neće uključivati jer bi to dovelo u opasnost vatrogasce koji gase požar na zemlji',  izvijestio je zapovjednik požarišta na Braču Tonči Mikuličić.'Do sada smo zašititli sve kuće i ljude, a jučer su vatrogasci izvukli jednu osobu koja je skupljala ovce i spasili je da ne na strada od požara', kazao je zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Tomislav Vuko

Jučer je odlučeno da se u Vijećnici općine Nerežišće osniva Operativni stožer zaštite i spašavanja za cijeli otok Brač. To će biti glavni logistički centar koji će koordinirati sa svim aktivnostima u pružanju pomoći vatrogascima na cijelom požarištu. Hrvatski crveni križ će u sportskoj dvorani Hrvatskog doma u općini Nerežišće osigurati smještajne uvjete i prehranu za sve vatrogasce na ovom požarištu, a cijelo vrijeme će u Stožeru dežurati jedna ekipa hitne pomoći.

O ozbiljnosti situacije dovoljno govore i procjene vatrogasaca na terenu koji su uvjereni da se radi o najvećem požaru na našoj obali u posljednjih nekoliko desetljeća! (J.G./Agencija Vlm)