Tijekom noći stanje na požarištu na otoku Braču bilo je mirno.


I dalje nema otvorene vatre niti dima, no ipak oko 300 vatrogasaca ostaje na čuvanju i saniranju požarišta. Vatrogascima bi problem tijekom dana mogao predstavljati vjetar koji se očekuje u poslijepodnevnim satima kao i dugačka linija rubnog dijela požarišta koja je velikim dijelom nedostupna za zemaljske snage, izvijestio je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Zračne snage su povučene.

Vezani članci Slika nije dostupna Nevrijeme poharalo Split: Ulice pod vodom, udar groma izazvao požar na stambenoj zgradi Vatrogasac, ilustracija U požaru kod Omiša ozlijeđen vatrogasac: Gorjelo na više mjesta u Dalmaciji

Najveći dio snaga jučer je bio usmjeren na istočni dio požarišta. Uspješno je sanirano nekoliko mjesta na kojima je došlo do izdimljavanja uslijed vjetra koji je zapuhao u poslijepodnevnim satima.

Požar na otoku Braču je prema zadnjim procjenama zahvatio oko 4000 hektara guste borove šume, trave i niskog raslinja. Sva naselja zaštićena su od vatre.

Na Braču je zbog požara isključen 35-kilovoltni dalekovod. 'Za sada se neće uključivati jer bi to dovelo u opasnost vatrogasce koji gase požar na zemlji',  izvijestio je zapovjednik požarišta na Braču Tonči Mikuličić.'Do sada smo zašititli sve kuće i ljude, a jučer su vatrogasci izvukli jednu osobu koja je skupljala ovce i spasili je da ne na strada od požara', kazao je zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Tomislav Vuko

Jučer je odlučeno da se u Vijećnici općine Nerežišće osniva Operativni stožer zaštite i spašavanja za cijeli otok Brač. To će biti glavni logistički centar koji će koordinirati sa svim aktivnostima u pružanju pomoći vatrogascima na cijelom požarištu. Hrvatski crveni križ će u sportskoj dvorani Hrvatskog doma u općini Nerežišće osigurati smještajne uvjete i prehranu za sve vatrogasce na ovom požarištu, a cijelo vrijeme će u Stožeru dežurati jedna ekipa hitne pomoći.

O ozbiljnosti situacije dovoljno govore i procjene vatrogasaca na terenu koji su uvjereni da se radi o najvećem požaru na našoj obali u posljednjih nekoliko desetljeća! (J.G./Agencija Vlm)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju