Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

INTERNETSKI PREDATORI

Čuvajte se internetskih prijevara! Obećala mu udaju pa ga opelješila za gotovo 5000 eura, mladić instalirao program na računalu, pa ostao bez novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
57-godišnji muškarac uplatio je ženskoj osobi gotovo pet tisuća eura i tako postao žrtvom romantične prijevare. Mladić je ostao bez novca na računu nakon što je instalirao dva programa.

Dubrovačkoj policiji prijavljen je slučaj romantične prijevare tako da se krajem siječnja prošle godine 57-godišnjem muškarcu putem društvene mreže javila ženska osoba koja se predstavila kao državljanka Amerike koja se trenutno nalazi u Siriji s ocem koji je tu vojno angažiran.

Komunikacija se uskoro intenzivirala i postala romantična, nakon čega je ženska osoba najavila svoj dolazak u Hrvatsku kako bi ozakonili svoju vezu, priopćila je policija.

Uskoro je javila da joj je otac u ratu smrtno stradao i ostavio novčani iznos od 200 tisuća dolara, koje ona želi donijeti u RH i staviti na račun 57-godišnjaka, na što je on pristao.

Nakon toga ženska osoba prebacuje komunikaciju na navodnog agenta koji će donijeti novac u RH, a koji od 57-godišnjaka u dva navrata traži uplatu novca za carinske pristojbe kako bi uspješno unio novac u RH, na što 57-godišnjak pristaje i u dva navrata uplaćuje ukupno 4.650,00 eura. Kada je od njega zatraženo da i treći put uplati novac u istu svrhu, oštećeni muškarac je shvatio da je prevaren, nakon čega je policiji prijavio cijeli slučaj.

Policija je priopćila kako je navedeni slučaj samo jedan od primjera sve češćih internetskih prijevara kojima svjedočimo u posljednje vrijeme.

Stoga još jednom žele upozoriti građane da kibernetički kriminalci koriste vrlo profinjene trikove i obećanja kako bi izvukli novac ili vrijedne informacijske podatke.

Taktike kojima se pritom koriste su sve inovativnije i jako ih je teško otkriti. Od pretvaranja da su voditelji vaše organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu ili da preko njih možete ostvariti laku zaradu, upozorava policija. 

Pročitajte i ovo Marmoset, ilustracija (Foto: AFP) Internetska prijevara Djevojka iz Kutine htjela usvojiti majmuna: Uplatila za njega više tisuća kuna, a onda joj je sinulo...

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto:AFP) Na društvenoj mreži Prevarena Zadranka: Predstavio joj se kao američki vojnik, poslala mu više tisuća kuna

U međuvremenu splitska policija javlja kako je zaprimljena je prijava 24-godišnjaka da je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. Naime, prethodno je telefonskim putem stupio u kontakt s nepoznatom ženskom osobom koja se lažno predstavila kao programski stručnjak za uklanjanje računalnih virusa, a nakon što je instalirao dva programa preko kojih se nepoznata osoba ulogirala na njegovo računalo, shvatio je da je prevaren i da mu je s računa podignut novac.

Kriminalističko istraživanje je u tijeku, javlja PU splitsko-dalmatinska. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene