Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U pripremi i novi pravilnik

Nakon napada psa na dječaka, stručnjak savjetuje: "Bez obzira na pasminu, bitno je da vlasnik stekne osnovna znanja"

Američki stafordski terijer skočio je iz auta i napao 7-godišnjeg dječaka koji je zadobio teške tjelesne ozljede. Sve ovo dok traje izrada novog pravilnika koji bi trebao zaštititi sve - i vlasnike pasa i pse, ali i slučajne prolaznike.

Muškarac (58) i njegov pas bili su u autu u centru Josipdola kad je pas, iz nepoznatih razloga, iskočio iz auta i napao 7-godišnjeg dječaka. Nanio mu je teške tjelesne ozljede.

Pročitajte i ovo Mladen Ercegović Ključna riječ - odgovornost Rotvajleri napali ženu dok ih je hranila. Stručnjak otkriva što kumuje takvim incidentima: "Opasni psi u principu ne postoje"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraga u tijeku Nesreća u Istri: Šestogodišnje dijete teško ozlijeđeno u igri sa psom, zadržano na bolničkom liječenju

''Zadobio je ugrizne rane na području lijeve stražnjice s defektom tkiva i tako dalje. Također ima ugrizne rane s lijeve strane, na području stijeke znači abdomena i prsnog koša. To je lakšeg tijeka tako da će biti sve u redu. Međutim, ova rana na području stražnjice je ipak za opservaciju i za liječenje - redovito previjanje i praćenje'', kazao je ravnatelj OB Ogulin Davor Vukelja.

Roditelji pred kamere ne žele, tek nam kažu - prijatelji su s vlasnikom psa s kojim do sada nije bilo problema.

I dok sa psima svatko postupa kako zna i umije, evo što kažu stručnjaci - što učiniti kada nabavite psa kako biste izbjegli opasne i neugodne situacije.

"Bez obzira na pasminu ili veličinu psa, da prođu nekakve osnovne, to mi zovemo školice, osnovne tečajeve, a koji su bitni ne samo da pas dođe u nekakvo normalno stanje u suživotu već i da vlasnik, naročito novi, stekne osnovna znanja o psu i postupanju s takvim psom", objašnjava Bojan Mataković, tajnik Hrvatskog kinološkog saveza.

Kako bi zaštitili i vlasnike pasa i pse, ali i sve ostale - Ministarstvo poljoprivrede radi na novom pravilniku.

"Nije isto imate li šarplaninca, lovačkog psa ili ćete imati nekog psa koji je stvarno kućni ljubimac i s kojim ćete sjediti na kauču i piti kavu. Njihove su potrebe različite, oni drugačije shvaćaju svijet i drugačije reagiraju", kaže Branka Buković Šošić, viša savjetnica specijalistica u djelu zaštite životinja u Ministarstvu poljoprivrede, doznaje Petra Buljan.

Najviše komentara izazvala je odredba o sterilizaciji za određene pasmine i njihove križance iz nekontroliranog uzgoja.

"Ta odredba je trebala biti preventivna da omogući i djelovanje unaprijed i da spriječi napade takvih pasa, a time i ujedno da se očuva njihova dobrobit", dodaje Buković Šošić.

Sada slijedi preispitivanje odredbi pravilnika - baš zbog primjedbi koje su stigle.

U kolovozu rotvajleri napali ženu 

Ovo je novi napad pasa. Podsjetimo, sredinom kolovoza tri psa pasmine rotvajler napala su 58-godišnju ženu u mjestu Herešinu kod Koprivnice.

Nesretna žena hranila je pse dok im je vlasnik bio na moru, a susjed koji je priskočio u pomoć rekao je da ga je dočekao stravičan prizor. "Nedugo nakon njenog dolaska ulicom je odjeknula stravična vika", ispričao je susjed tada za lokalne medije.

U travnju ove godine, šestogodišnje dijete teže je ozlijeđeno kada je pas s kojim se igrao iznenadio skočio na njega i srušio ga na tlo, nakon čega je dijete prevezeno u riječku bolnicu s težim ozlijedama.

U pripremi je i novi pravilnik o opasnim psima.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene