Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Više policijskih uprava u utorak je građane pozvalo da dodatno provjeravaju adrese i sadržaj e-mailova kojima se od njih traži da pošiljateljima, uz lažnu ponudu za automatski povrat poreza, dostave podatke sa svojih bankovnih kartica, s kojih im prevaranti potom skidaju novac.


Iz policije upozoravaju kako lažni mailovi pristižu s različitih adresa i domena pa građane savjetuju da dodatno provjeravaju adrese i sadržaj takvih poruka.

Iznose i primjere prevarenih stanovnika sa svojih područja koji su na e-mailove zaprimali poruke sadržaja "zahtjev za automatski povrat poreza".

Od njih su traženi podaci s bankovne kartice, a nakon što su to i ustupili, dobivali su obavijesti o izvršenim transakcijama i podizanju gotovinskih zajmova.

Osim što u takvim slučajevima provode kriminalističke istrage, u policiji građane pozivaju na dodatni oprez kod primanja takvih lažnih poruka​ u​ kojima se od ​porezn​ih obveznika traži uplata poreza ili se obavještavaju da im je odobren povrat.

Obavijesti o povratu poreza ili potreba za uplatom

Iako su građane već upozoravali na takve lažne poruke, skreću im pozornost i na upozorenje Porezne uprave o učestalim lažnim (phishing) porukama kojima se od​ porezn​ih obveznika traži uplata poreza ili se obavještavaju da im je odobren povrat.

Ilustracija Ne nasjedajte! Porezna uprava upozorava na novu prevaru, nipošto ne otvarajte ovakvu poruku

One koji prime takav mail pozivaju da ga odmah obrišu te s oprezom postupaju sa​ sumnjivim porukama, osobito onima s dozom hitnosti.

Građane savjetuju da ​izbjegavaju ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima, da sve postojeće lozinke zamijene novima te koriste drugačije, jače lozinke za svaki pojedini internetski servis.

Novac - 1 Provjerite stanje na računu: Počela isplata preplaćenog poreza

Predlažu im i da uvijek budu na oprezu kome se šalju povjerljive poruke i/ili podaci, kao i pri otvaranju privitaka od​ nepoznatog pošiljatelja​.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju