Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POLICIJA UPOZORAVA

Dobili ste mail o povratu poreza? Pripazite na nekoliko detalja kako vas ne bi prevarili

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Više policijskih uprava u utorak je građane pozvalo da dodatno provjeravaju adrese i sadržaj e-mailova kojima se od njih traži da pošiljateljima, uz lažnu ponudu za automatski povrat poreza, dostave podatke sa svojih bankovnih kartica, s kojih im prevaranti potom skidaju novac.

Iz policije upozoravaju kako lažni mailovi pristižu s različitih adresa i domena pa građane savjetuju da dodatno provjeravaju adrese i sadržaj takvih poruka.

Iznose i primjere prevarenih stanovnika sa svojih područja koji su na e-mailove zaprimali poruke sadržaja "zahtjev za automatski povrat poreza".

Od njih su traženi podaci s bankovne kartice, a nakon što su to i ustupili, dobivali su obavijesti o izvršenim transakcijama i podizanju gotovinskih zajmova.

Osim što u takvim slučajevima provode kriminalističke istrage, u policiji građane pozivaju na dodatni oprez kod primanja takvih lažnih poruka​ u​ kojima se od ​porezn​ih obveznika traži uplata poreza ili se obavještavaju da im je odobren povrat.

Obavijesti o povratu poreza ili potreba za uplatom

Iako su građane već upozoravali na takve lažne poruke, skreću im pozornost i na upozorenje Porezne uprave o učestalim lažnim (phishing) porukama kojima se od​ porezn​ih obveznika traži uplata poreza ili se obavještavaju da im je odobren povrat.

Pročitajte i ovo Ilustracija objavljene upute Ne nasjedajte! Porezna uprava upozorava na novu prevaru, nipošto ne otvarajte ovakvu poruku

One koji prime takav mail pozivaju da ga odmah obrišu te s oprezom postupaju sa​ sumnjivim porukama, osobito onima s dozom hitnosti.

Građane savjetuju da ​izbjegavaju ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima, da sve postojeće lozinke zamijene novima te koriste drugačije, jače lozinke za svaki pojedini internetski servis.

Pročitajte i ovo Novac - 1 podjela 1.7 milijuna kuna Provjerite stanje na računu: Počela isplata preplaćenog poreza

Predlažu im i da uvijek budu na oprezu kome se šalju povjerljive poruke i/ili podaci, kao i pri otvaranju privitaka od​ nepoznatog pošiljatelja​.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene