Obavijesti Video Pretražite Navigacija
podjela 1.7 milijuna kuna

Provjerite stanje na računu: Počela isplata preplaćenog poreza

Novac - 1
Novac - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Počeo je povrat poreza na dohodak za 2021. godinu. Na račune građana tijekom svibnja će sjesti ukupno 1,7 milijardi kuna. Obavijest o povratu možete provjeriti u sustavu e-Građani, a rješenja stižu i poštom.

U ponedjeljak 2. svibnja počeo je povrat poreza na dohodak za 2021. godinu. Poreznim obveznicima će biti vraćeno ukupno 1,7 milijardi kuna preplaćenog poreza. Obavijest o rješenju i iznosu povrata možete provjeriti putem sustava e-Građani prije no što vam poštom stigne i pismena obavijest.  

Zakonski rok za rješenje i povrat je 30. lipnja, no u Poreznoj upravi su uvjereni da će sve uspjeti završiti do kraja svibnja, zahvaljujući promjenama u zakonu i informatizaciji sustava, potvrdio nam je to Slaviša Penava, glasnogovornik Porezne uprave. 

Pravo na povrat poreza ove godine imaju 663.564 porezna obveznika, kojima će biti vraćeno ukupno 1,7 milijardi kuna preplaćenog poreza. 91.179 poreznih obveznika državi mora uplatiti 316 milijuna kuna manje uplaćenog poreza.

Pročitajte i ovo Cijena rada u Hrvatskoj - 3 Na rubu siromaštva Sretan Praznik rada! Hrvatska ima peti najniži minimalac u Europi, nezadovoljni i umirovljenici: "Kad je naša mirovina bila 200 eura..."

Pročitajte i ovo Džeparac, ilustracija Savjeti stručnjakinje Mali, ali financijski pismeni: Kada je najbolje vrijeme da djeci počnete davati džeparac?

Nakon što je Porezna uprava utvrdila godišnji porez i donijela rješenje, na vašoj porezno-knjigovodstvenoj kartici u sustavu e-Građani evidentirano je stanje prema kojem možete vidjeti koliko povrata ćete dobiti, odnosno koliko ste dužni platiti, ako vam je utvrđena razlika.

Za većinu građana koji ostvaruju primanja kroz plaće, mirovine i drugi dohodak, poput autorski honorara ili ugovoru o djelu, godišnji porez na dohodak utvrđuje Porezna uprava u posebnom postupku na osnovi dostupnih podataka o ostvarenom dohotku.

Zaposleni mlađi od 25 godina imaju pravo na povrat cijelog iznosa poreza i prireza na dohodak koji su im poslodavci uplatili u prošloj godini, a na povrat u visini od 50 posto mogu računati mladi zaposleni u dobi od 26 do 30 godina.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene