Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrhovni sud smanjio je s osam na sedam godina zatvorsku kaznu bivšemu karlovačkom specijalnom policajcu Mihajlu Hrastovu osuđenom zbog ratnog zločina na Koranskome mostu 1991. i ubojstva 13 neprijateljskih zarobljenika.


Riječ je o trećestupanjskoj, konačnoj presudi na koju se Hrastov i državno odvjetništvo više ne mogu žaliti. Preostaju im tek izvanredni pravni lijekovi, primjerice zahtjev za zaštitu zakonitosti, te podnošenje ustavne tužbe ili tužbe Europskom sudu za ljudska prava. Vrhovni sud je 47-godišnjem Hrastovu kaznu smanjio uzimajući kao olakotne okolnosti činjenicu da je riječ o ocu maloljetnog djeteta i 70-postotnome ratnom vojnom invalidu, više puta odlikovanom za sudjelovanje u Domovinskom ratu, koji dosad nije bio osuđivan. Sud je uzeo u obzir i da je zločin počinio u stanju smanjene ubrojivosti te što se zločin ‘zbiva u izvanrednim okolnostima, za vrijeme oružanog sukoba koji traje i pun je napetosti, neizvjesnosti, nesigurnosti, netrpeljivosti, osjećaja odanosti i spremnosti na žrtvu za obranu Domovine, te nema sumnje da optuženik postupa pod velikim opterećenjem svih navedenih okolnosti, bez potrebnog vremena i prostora za ocjenu stanja i razumno postupanje, već naprotiv, njegova je odluka brza i trenutna, a nastale posljedice teške i nepopravljive’.

Vezani članci Slika nije dostupna Nakon presude za Koranski most Hrastov priveden u pritvor Slika nije dostupna Slučaj Koranski most ponovno na Vrhovnom sudu

>> Mimohod potpore Hrastovu: 'Mišo uz tebe smo'

Županijski sud u Karlovcu tri je puta Hrastova oslobodio krivnje uz obrazloženje da je 13 zarobljenika na Koranskome mostu rafalima iz strojnice ubio u nužnoj obrani. Pošto je dva puta slučaj vratio na ponovno suđenje, Vrhovni sud u svibnju prošle godine u drugom je stupnju preinačio posljednju oslobađajuću presudu i osudio ga na osam godina zatvora. Hrastov je iskoristio mogućnost još jedne žalbe koju mu je Vrhovni sud u trećem stupnju djelomično prihvatio, smanjivši mu kaznu. Konačnu presudu Hrastov je dočekao u pritvoru u kojem je od svibnja prošle godine. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju