Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrška suborcu

Mimohod potpore Hrastovu: 'Mišo uz tebe smo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U organizaciji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, danas je u Karlovcu održan mimohod potpore kojim se izražava solidarnost pritvorenom suborcu Mihajlu Hrastovu ‘kako bi oni koji odlučuju o njegovoj sudbini čuli pravu istinu’, piše u proglasu mimohoda.

Uz moto ‘Mišo, uz tebe smo’ proglasom se naglašava da je Hrastov na Koranskome mostu 21. rujna 1991. godine branio svoj grad i domovinu od neprijatelja, tj. srpskoga ‘tenkovskog i artiljerijskog napada’ kojemu je bio cilj preko mosta zauzeti Karlovac i uspostaviti granicu na crti Virovitica-Karlovac-Karlobag, a sada ga hrvatsko pravosuđe osuđuje. Prava je istina, kaže se u proglasu, da je neprijatelj tog dana spriječen ‘u fingiranoj predaji’ u kojoj je poginulo 13 neprijateljskih vojnika, za što se sudi Hrastovu. U mimohodu potpore središtem Karlovca prošli su pripadnici 40-ak ratnih postrojba, a na čelu kolone nosili su ratne zastave svojih postrojba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Aržano: obljetnica smrti Josipa Jovića Slika nije dostupna Plitvička jezera: Obljetnica pogibije Josipa Jovića

Čitajući proglas kod spomenika svim poginulim hrvatskim braniteljima, predsjednik te udruge Josip Klemm zamolio je u ime svih da se prosvjed ne smatra pritiskom na pravosuđe, te je zamolio državno odvjetništvo i policiju da konačno procesuiraju sve teške ratne zločine počinjene na štetu građana Republike Hrvatske jer, kako je istaknuo, većina njih do danas nije procesuirana ili su počinitelji abolirani. ‘Nismo došli da idemo protiv pravosuđa niti imamo pravo na to. Treba poštovati ustavna načela, ali događaj treba gledati u kontekstu događaja 90-ih godina’, rekao je Klemm, dodajući kako to nije prosvjed, nego mirni mimohod jer oni Hrvatsku, koji su stvarali, vole više nego itko, i nisu tu da bi je rušili. Istaknuo je da se proglasom upozorava na činjenicu da se Mihajlu Hrastovu u sudskom postupku koji tako dugo traje (18 godina) krše ljudska prava, a zajedno s obitelji izvrgnut je dugogodišnjoj psihičkoj torturi i trajnom nemiru. Njegovi suborci zato zahtijevaju da se poštuje pravo Mihajla Hrastova na pravedno, nepristrano i profesionalno suđenje.

U mimohodu je bio i odvjetnik Mihajla Hrastova Krešimir Vilajtović, koji smatra da će Vrhovni sud ovih dana donijeti oslobađajuću presudu, čime će se ‘crna rupa hrvatskog pravosuđa u predmetu Mihajla Hrastova jednom zauvijek zatvoriti’. Vrhovni sud odlučuje o žalbi Mihajla Hrastova i državnog odvjetništva na drugostupanjsku presudu tog suda kojom je u svibnju ove godine taj bivši pripadnik specijalne policije osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina na Koranskome mostu 1991. Hrastovu se za isti zločin sudilo tri puta. Do svibanjske odluke Vrhovnoga suda, koji je preinačio oslobađajuću presudu u osmogodišnju zatvorsku kaznu, Hrastov je tri puta na karlovačkome Županijskom sudu bio oslobođen uz obrazloženje da je 13 neprijateljskih zarobljenika na Koranskome mostu rafalima iz strojnice ubio u nužnoj obrani. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene