Policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavić)
Policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavić)

Zagrebački policajci proveli su istragu dugogodišnjeg iznuđivanja supružnika, 62-godišnjaka i 49-godišnjakinje.


Za iznuđivanje su osumnjičeni 51-godišnjak za kojim policija traga i 67-godišnjak koji je priveden uz kaznenu prijavu. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 51-godišnjak, od 2006. godine, primjenom sile i prijetnjama prema oštećenima i njihovoj djeci, na osnovu nepostojećeg duga ukupno pribavio više od 200.000 eura u više navrata, javlja policija.

Vezani članci Eksplozija u poslovnom prostoru stambene zgrade (Foto: Milan Sabic/PIXSELL) Eksplozija laboratorija u Splitu: Materijalna šteta velika, nema ozlijeđenih Muškarac s pištoljem (Ilustracija: Getty Images) Podstrana: Zaustavljao automobile i vozačima prijetio pištoljem, policija ga uhitila

Naime, osumnjičeni je sustavno, kroz 12 godina, primjenjujući fizičko nasilje i metode psiholoških pritisaka, a ujedno i prijeteći ubojstvom te ozljeđivanjem djece oštećenog bračnog para, maltretirao ih i često prisiljavao oštećenog da dolazi u njegov stan u Zagrebu gdje mu je također prijetio vatrenim i hladnim oružjem. Sve navedeno, osumnjičeni je činio ciljano kako bi oštećenog prisilo da mu mjesečno predaje novac, što je on i činio.

Također, prijetnjama da će nauditi djeci oštećenog koji su boravili izvan Hrvatske, šaljući slike iz mjesta njihovog boravka uz prijeteće poruke, prisilio je oštećenog da potpiše izjavu o nepostojećem dugu u visini od 198.900 eura, a potom oštećenog tužio radi neisplate duga. Svaki put prije održavanja sudskog ročišta nalagao je oštećenom da se ne smije pojaviti na sudu, prisjetivši da će nauditi njegovoj djeci, sa svrhom da oštećeni ne bi utjecao na spor.

Uz sve navedeno, osumnjičeni je prijetnjama prisilio i suprugu oštećenog da kod javnog bilježnika potpiše izjavu o preuzimanju nepostojećeg duga u visini od 125.000 eura od svog supruga te da garantira isplatu prodajom zemljišta na Jadranu, u vlasništvu njezine obitelji.

Sredinom rujna ove godine, osumnjičeni je opet zaprijetivši oštećenom, zatražio da mu preda 4000 eura nakon čega je supruga oštećenog, prema uputama osumnjičenog, dio novca u iznosu od 2000 eura predala 67-godišnjaku u jednom zagrebačkom ugostiteljskom objektu.

67-godišnjak je priveden uz kaznenu prijavu, a za 51-godišnjakom policija traga.