Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prva sudska rasprava protiv Karlovčanina Zdenka Mrzljaka, koji je u studenom prošle godine u karlovačkom naselju Švarči pištoljem i bombom napao policajce, ali je pritom u vatrenom okršaju svladan i teško ozlijeđen, počela je danas, ali je odgođena zbog, kako je rekao sudac Ante Ujević, "nemogućih uvjeta rada".


Rasprava će se nastaviti sutra do kada bi trebalo riješiti tri okolnosti: prvo da predsjednik Županijskog suda Ivan Perković ocijeni zahtjev okrivljenika za izuzećem suca Ujevića, zatim da sudsko vijeće odluči može li okrivljenik tražiti izuzeće odvjetnika Nikole Pavlovića koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti, dok se treća okolnost odnosi na, kako je rekao sudac Ujević, dostojanstvo okrivljenika i suda, jer je okrivljenik u sudnicu dovezen u mobilnom krevetu, čime je "sud ostao zatečen".

Vezani članci Policija - Ilustracija - 3 U Gornjoj Stubici bacio ručnu bombu na obiteljsku kuću, oštećene i susjedne dvije Eksplozija u Stenjevečkoj ulici - 1 Detalji eksplozije u Zagrebu: Mladić bacio bombu pod auto, pa i sam nastradao

Sudac Ujević rekao je kako je u pauzi rasprave telefonom doznao da okrivljenik može hodati uz korištenje štaka pa može i sjediti, ali da treba pisani medicinski dokument o tome.

Na samom početku suđenja Mrzljak je upadao u riječ sucima kao i za vrijeme čitanja optužnice te se izjasnio kako se ne osjeća krivim ni po jednoj točki optužnice. Sudac je zamolio psihijatrijskog vještaka Miroslava Bojića, koji je trebao danas svjedočiti o okrivljenikovoj ubrojivosti, raspravnoj sposobnosti i osobnosti, da ponovno procijeni u kakvom je stanju okrivljenik, a nakon kratkog razgovora Bojić je rekao da je Mrzljak raspravno sposoban.

Nakon toga Mrzljak je govorio bez prestanka, mahao rukama, pokazivao fotografima rane na leđima, stražnjici, te pričao sucu Ujeviću "o lovačkim društvima, čekama i puškama".

Predsjednik Županijskog suda Ivan Perković kazao je da će se suđenje nastaviti ako vještaci ostaju kod svoje procjene, te je dodao da se suđenje može provesti i bez nazočnosti okrivljenika "čim prođe prvi dio suđenja u kojemu je neophodna njegova nazočnost".

Otac okrivljenika Janko Mrzljak novinarima je kazao da Zdenko pati od poremećaja osobnosti, da mu je droga uništila poštivanje autoriteta, te da on jednostavno ne vidi razliku između dobra i zla i nikog se ne boji. Ustvrdio je da unatrag deset godina, koliko traje to stanje, obitelj nikad nije dobila pravu institucionalnu pomoć pa se i sada tvrdi da je ubrojiv, a, kako je rekao, "svima koji ga znaju, jasno je da je opasan i za sebe i za okolinu i da mu je bilo mjesto u nekoj ustanovi i prije prošlogodišnjeg tragičnog događaja".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju