Napadač iz Baranje uhićen jučer prijepodne, nakon što je oštrim predmetom na ulici nasumično ozlijedio dvoje djece. Osumnjičen je za dva teška kaznena djela pokušaja ubojstva na štetu dvoje jedanaestogodišnjaka.

Galerija


Sljedećih mjesec dana baranjski napadač provest će u pritvoru. Osumnjičen je za dva teška kaznena djela pokušaja ubojstva na štetu dvoje jedanaestogodišnjaka.

Vezani članci Djeca filmskih parova - 6 Konačno otkrili kako bi izgledala djeca Muldera i Scully, Rossa i Rachel... Muškarac nožem nasrnuo na ženu i njezinu kći i teško ih ozlijedio - 5 "Pomozite, ubit će mi mamu": Stravičan napad u Osijeku, muškarac nožem napao ženu i njezinu kćer

"Sudac istrage je proveo ročište. Našao je i posebne uvjete, bojazan od ponavljanja kaznenog djela i osnovu da je nužno odrediti istražni zatvor zbog neometanog vođenja kaznenog postupka jer je predviđena kazna dugotrajnog zatvora“, rekao je Miroslav Rožac, glasnogovornik osječkog županijskog suda.

Napadač je uhićen jučer prijepodne, nakon što je oštrim predmetom na ulici nasumično ozlijedio dvoje djece. Jedno od njih zadržano je u osječkoj bolnici.

"Radi se o teškom ubojstvu u pokušaju, a minimalna zapriječena kazna je 10 godina za takvo kazneno djelo. Može ići i do dugotrajnog zatvora“, kaže Zoran Kon, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

S pokušajem ubojstva prošle se godine suočilo devetero djece u dobi do 14 godina. Trpe i drukčije vrste nasilja, najviše u obitelji, a potom i na drugim mjestima.

"Nasilje nad djecom u institucijama gdje su smještena, zatim tu imamo i vršnjačko nasilje, da ne govorim o nasilju na internetu koje je u sve većem porastu“, objašnjava Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Nasilju su izložena i u sportskim klubovima, javnom prijevozu, susjedstvu, crkvama. U prvih šest mjeseci ove godine prijavljeno je tristotinjak slučajeva povrede djetetovih prava više nego u istom razdoblju prošle godine, dok su spolno zlostavljanje i iskorištavanje u padu. U porastu je ukupan broj kaznenih djela iz kazneno pravne zaštite, kojih je u prvoj polovici godine 3619.

"Mi kao društvo trebamo osvijestiti da ne trebamo okretati glavu jer smo onda ustvari jednaki kao počinitelj tog nasilja, nego trebamo prijaviti svaku sumnju na oblik zlostavljanja i zanemarivanja djeteta“, kaže Ramljak.

Iz MUP-a poručuju da su građani to i počeli činiti, zbog čega je i statistika veća. Brojke rastu i zbog toga što se nasilje nad djecom i obitelji, umjesto prekršaja, odnedavno prepoznaje kao kazneno djelo. No, strahuje se da je velik broj slučajeva zlostavljanja još uvijek skriven u sjeni. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr