Alkotestom se mjeri trijeznost vozača u prometu, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Alkotestom se mjeri trijeznost vozača u prometu, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama primjenjuju se od početka mjeseca, što znači značajno veće novčane kazne za neodgovorne vozače.


Koprivnička policija javila je da je u nedjelju u nedjelju 11. kolovoza na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici doveden 33-godišnji vozač koji je u 2:10 u Reki, u Ulici Kralja Zvonimira, upravljao neregistriranim i neosiguranim osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima kategorije B, pod utjecajem alkohola od 1,61 promila. Vozač je kažnjen novčanom kaznom 27.700 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima kategorije B devet mjeseci nakon što stekne pravo na upravljanje.

Makedonac kažnjen s više od 11 tisuća kuna

Vezani članci Policija, ilustracija Policija mu oduzela auto: Pijan i bez vozačke ozlijedio ženu, prijeti mu kazna veća od 42 tisuće kuna Prosvjed poduzetnika u Zagrebu - 1 Udruga Glas poduzetnika kažnjena s 20.000 kuna zbog prosvjeda: ''Naravno da Markotić neće dobiti nikakvu kaznu!"

Najveća novčana kazna u Dubrovniku izrečena je 33-godišnjem državljaninu Sjeverne Makedonije. On je zaustavljen 6. kolovoza, u 01:30 sati u Ulici Iva Vojnovića. 33-godišnjem Makedoncu izmjereno je 2,65 promila alkohola.

Osim toga, pijan je vrludao po cesti, nije se zaustavio na signalizaciju policije te kod sebe nije imao vozačku dozvolu. Na Općinskom sudu u Dubrovniku kažnjen je novčanom kaznom od 11.400 kuna i 200 kn troškova postupka. Uz to, tri mjeseca mu je zabranjena vožnja vozila B kategorije.

Podsjetimo, nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja osam najtežih prekršaja za koje je policija detektirala da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu, a to su:

1. prekoračenje dopuštene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,
2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,
3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,
4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere ima li u organizmu alkohola ili droga,
5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,
6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava,
7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,
8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.