Nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama počele su se primjenjivati pa su tijekom vikenda nad tri recidivista zatečena u prometnim prekršajima provedeni žurni prekršajni postupci, u kojima su vozači kažnjeni visokim novčanim kaznama.

Galerija


Tako je u subotu, 3. kolovoza, na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici doveden 20-godišnji vozač koji je u petak, 2. kolovoza, na cesti Koprivnica – Peteranec upravljao prije položenog vozačkog ispita neregistriranim i neosiguranim osobnim automobilom VW pod utjecajem alkohola od 1,23 promila i prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je kažnjen kaznom zatvora od 15 dana uvjetno na devet mjeseci, novčanom kaznom od 13.300 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima kategorije B šest mjeseci.

Također, u subotu, 3. kolovoza, na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici doveden je 50-godišnji vozač koji je u 00:10 u Koprivnici u Bilogorskoj ulici upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,69 promila i za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta. Vozač je kažnjen novčanom kaznom od 24.000 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima kategorije B 24 mjeseca.

U nedjelju, 4. kolovoza, na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici  doveden je 21-godišnji vozač koji je u subotu, 3. kolovoza, u 23:20 u Virju u Novigradskoj ulici upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola 2,08 promila. Vozač je kažnjen kaznom zatvora od 15 dana uvjetno na 12 mjeseci i zabranom upravljanja motornim vozilima kategorije B šest mjeseci.

Vezani članci Kamioni, ilustracija Sindikat vozača: "Odluka o karanteni je neodrživa, vozači su na rubu izdržljivosti. Samo je pitanje trenutka kad će doći do eskalacije" Divljanje na autocestama (Foto: Dnevnik.hr) Ludostima vozača nema kraja: Pogledajte šokantne snimke koje pokazuju što sve neki rade na hrvatskim autocestama

Nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja 8 najtežih prekršaja za koje je policija detektirala da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu, a to su:

1. prekoračenje dopuštene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,
2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,
3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,
4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere ima li u organizmu alkohola ili droga,
5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,
6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava,
7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,
8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.