Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kao srednjoškolac osvajao je medalje na svjetskim natjecanjima iz fizike, kao student rektorove i dekanove nagrade, a danas svoje znanje prenosi mlađima. Osim što na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu podučava studente, Damjan radi i na doktoratu te pokušava doći do novih znanstvenih otkrića.


Magnetska rezonanca najčešće je vezana uz liječnike, ali Damjan Pelc koristi je svaki dan, iako je fizičar. 'Ovo je ista stvar, samo što mi ne snimamo ljude nego razne materijale', kazao je Damjan.

Vezani članci Djeca na treningu Treniraju ih interventni policajci: Roditelji su mislili da njihova djeca neće moći ni skakati, a danas su državni prvaci Slika nije dostupna Zašto se topla voda ledi brže od hladne? Evo odgovora!

Proučavanje materijala Damjanu je osiguralo posao na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Ministarstvo obrazovanja odabralo ga je kao jednog od najboljih novih znanstvenih djelatnika. 'Ja sam bio na rubu da odem u inozemstvo i onda sam dobio priliku i odlučio ostati ovdje. Svakako je dobro znati da te cijene i da ti hoće na kraju krajeva država dati plaću ', kazao je.

>>Upisao doktorat, ali će zbog nogometa pričekati

O otkrićima iz laboratorija, otvorenog prije tek pet godina, izvještavali su ugledni znanstveni časopisi, a Damjanu je tek 26 godina. 'Jako volim svoj posao jer vidim na dnevnoj bazi stvari koje nitko nije vidio prije. Naravno, ima puno frustracija, nekakav šum, nekakvo smeće, koje izgleda kao signal, a zapravo nije, ali onda kad se dogodi da stvarno vidimo nešto, to je fantastično ', kazao je Damjan.

Radi na doktoratu, a svoja znanja prikupljao je na institutima u Njemačkoj i Finskoj. Sve naučeno rado prenosi dalje. Već godinama je i predavač u ljetnim školama znanosti. 'Kroz te škole mi se čini da treba vraćati i da treba bašdjeci objašnjavati da je znanost super stvar, da treba to studirati', kazao je Damjan.

Uz glasnu glazbu, u podrumu zagrebačkog PMF-a nastavlja tražiti odgovore na pitanja o kojima mnogi ni ne razmišljaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook