Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Evolucijski genetičar Tomislav Domazet Lošo dokazao je da se geni spontano stvaraju i tako srušio teoriju staru 3 i pol milijarde godina.


Do sada je u genetici prevladavalo mišljenje kako su na početku evolucije nastali osnovni geni, koji su se kroz povijest samo kopirali. 'Mi kao znanstvenici uvijek težimo pomaknuti granice znanja. Kad jednom to napravite, to je to, u pravom smislu ulazite u znanost', rekao je Tomislav Domazet Lošo.

Vezani članci Slika nije dostupna Bolja Hrvatska donosi priču o talentiranom znanstveniku Slika nije dostupna Iva Tolić: Hrvatica među TOP 40 najboljih biologa svijeta!

Granice znanja opet je pomaknuo. Nakon 10 godina istraživanja, srušio je teoriju staru koliko i život na zemlji. 'Da geni nisu nastali u jednom trenutku tijekom evolucije, nego da oni mogu spontano nastati u bilo kojoj evolucijskoj epohi', objasnio je Domazet Lošo. Otvorio je nova vrata za razumijevanje genetike, genetskih bolesti.

>> Hrvatski znanstvenik u pitanje dovodi osnovne postavke biologije!

No, u ozbiljnu znanost zakoračio je prije; rekonstrukcijom evolucijske povijesti. 'Možemo promatrati kako je nastala prva stanica, kako su nastale prve životinje. Taj osjećaj da nitko drugi u tom trenutku ne vidi ono što vi vidite, to je pustolovni osjećaj, osjećaj istraživača, osjećaj koji je teško opisati', rekao je.

'Znanstvenici nisu pisci'

No, znanost traži opisivanje. Objavljivanje u znanstvenim časopisima, najvažniji je dio posla. Privlači lovce na znanstvenu izvrsnost. A oni donose pozicije, pozive na predavanja. 'Znanstvenici su pisci, to ljudi moraju naučiti, to bi prvo trebalo na fakultetu naučiti. Pisanje je ključ, kao i u novinarstvu, književnosti', dodao je Domazet Lošo.

>> 'Zli geni' krivi su za škrtost?!

Put do časopisa mjeri se u godinama truda, pisanja, mijenjanja teksta. No čak devet puta rad s njegovim imenom tiskan je u časopisu. 'Prvo ste strahovito umorni, a onda i proslavite. Tradiciju donosim iz Njemačke, obično popijemo ili vino ili šampanjac', rekao je Domazet Lošo.

Šampanjac nije za Hrvatsku, barem dok se ne približimo svjetskoj znanosti koja izvrsnost i ljude stavlja na prvo mjesto. S Tomislavom smo na najboljem putu do uspjeha.