Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja Hrvatska

Iva Tolić: Hrvatica među TOP 40 najboljih biologa svijeta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iva Tolić jedna je od 40 najboljih biologa u svijetu - laskavu titulu dodijelilo joj je prestižni znanstveni časopis Cell.

Iva Tolić dobitnica je NATO-ove stipendije. Odabrana je kao znanstvenica u "generaciji budućnosti." Ona je jedna od 40 najboljih biologa ispod 40. godine života.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska: Podaci - 1 Bolja Hrvatska U ovom laboratoriju svakog dana analiziraju milijune novinarskih članaka, sve zbog borbe protiv jedne stvari Slika nije dostupna 'Generacija budućnosti' BRAVO dr. Iva Tolić!

'Najviše sam sretna možda zbog toga, što doista svaki dan uživam u svom poslu. Istaživanja su jako lijepa, to je kao igranje', rekla je Iva.

No osim toga, Iva nosi titulu i jedne od znanstvenica s najviše stila. Proteklih 15 godina usavršavala se na institutima od Amerike do Njemačke. Na prestižnom Max Plancku vodila je grupu sa studentima iz cijelog svijeta.

BRAVO dr. Iva Tolić!

'Dio doktorata na Harvardsku školu javnog zdravlja u Bostonu, u Americi, nakon toga sam imala dva poslijedoktorska usavršavanja, prvo u Kopengahenu, u Danskoj i drugo u Firenci i onda nakon toga sam dobila poziciju voditeljice grupe na Max Planck institutu', opisala je svoj put Iva.

Nakon devet godina provedenih na institutu Max Planck, Tolić se odlučila vratiti u Hrvatsku gdje će u Zavodu za molekularnu biologiju osnovati grupu i nastaviti svoja istraživanja, a svoje bogato znanje i iskustvo sada će prenositi i znanstvenciima na Institutu Ruđer Bošković.

Proučava stanice, njihovu diobu i starenje. Traži odgovore koji bi jednog dana mogli pomoći u liječenju raka. Identificirala je i prvi potencijalno besmrtni organizam, kvasac afričkog piva. Zahvaljujući njezinom radu, generacije budućnosti mogle bi živjeti dulje.

'Tu proučavamo kako stanice stare, koje vrste stanice stare, a koje ne i onda možda ako iz ovih stanica koje ne stare možemo naučiti kako odgoditi ili izbjeći starenje i onda to primijeniti na stanice koje stare', objasnila je Tolić.

Sva znanja Iva će sada prenositi mladim generacijama na institutu Ruđer Bošković.

'Dobivam prijave od studenata koji žele raditi doktorat u mom labosu i vidim da imamo jako motivirane studente ovdje u Hrvatskoj', rekla je Iva.

Znanstvenici s Harvarda sigurni 99.9%: 'Korice knjige izrađene su od ljudske kože'

Uvijek s osmijehom na licu, uspješna, i s okom za modu - proglašena je jednom od znanstvenica s najviše stila.

'Mnogi ljudi misle da su znanstvenici, a pogotovo žene u znanosti nekakve totalno loše obučene i neženstvene žene ali to ne mora tako biti i uglavnom to danas tako ni nije', rekla je.

Istraživanja, nagrade, priznanja. Buduća mama sve to stigne, uz dovoljno slobodnog vremena. Jer njezin hobi su, kaže, izlasci.

'Vidite da sam u sedmom mjesecu trudnoće pa ne izlazim ali u zadnjih 15 godina sam izlazila cijelo vrijeme, mislim da se sve može balanasirati, poslovni i privatni život', dodala je.

Sa samo 39 godina, u zemlji koja je po ulaganju u znanost na europskom dnu, Iva Tolić najbolji je primjer koliko vrijedi hrvatska pamet.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene