Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mladi matematičar

Učenik čije zadatke rješavaju na natjecanjima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matija Bucić iznimni je matematičar. Koliko je nadaren pokazuje i podatak da zadatke, koje on osmisli, sada na natjecanjima rješavaju drugi.

Državni prvak iz matematike 6 puta zaredom. Šaka puna medalja. 'Glavna stvar je da sam u 6. razredu shvatio da ako ću radit više, bit ću i bolji, isto kao i u sportu, koliko treniraš, toliko budeš dobar', kaže Matija Bucić.

Pročitajte i ovo Petar Andačić - 4 Osvojio titulu šampiona Hrvatska ima matematičkog genija: Osmogodišnji Zagrepčanin izračunao ono što bi i odraslima bio problem Slika nije dostupna za više bodova Ministarstvo objavilo nova pravila: Pogledajte što se mijenja za upis u srednju školu

Srednjoškolske hodnike uskoro zamjenjuje onima na Cambridgeu. 'Imaju jedan od najboljih programa za matematiku na svijetu, smatram da mi je to dobra odluka za budućnost', kaže Matija.

Na jednom od najstarijih i najuglednijih sveučilišta čekaju ga 4 godine. Nakon toga, želi doktorat. 'Ja sam svjestan da u Hrvatskoj izvan fakulteta ništa ne bi mogao raditi, vani ima više opcija, sve ćemo to vidjeti za 4 godine', objašnjava Matija.

>> Upoznajte Riječanku koja otkriva nove planete!

Zavidne rezultate ostvario je i u fizici i informatici. No matematika mu ostaje prva ljubav. 'Kao da rješavate zagonetke, samo morate upotrijebiti puno više znanja, znati to iskombinirati, puno različitih ideja', kaže.

'Ja bih rekla da je on, u pedesetogodišnjoj povijesti ove škole, jedan od najboljih učenika. Prošle je godine proglašen i učenikom generacije', kaže Veronika Javor, ravnateljica XV. gimnazije.

Učenik čije zadatke rješavaju na natjecanjima. Jedan od zadataka pojavio se na 6. srednjematematičkoj olimpijadi, koja je završila prije tjedan dana. Njegova olimpijada starta za desetak dana. Oko 1700 kilometara dalje od Zagreba. Na mjestu koje već naraštajima daje Nobelovce.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene