Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja Hrvatska

Neurolog Mario Habek pomaže oboljelima od multiple skleroze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od stotinu znanstvenih članaka i radova, usavršavanja na fakultetima i bolnicama u inozemstvu, poput Harvard Medical School, doktorat, brojne nagrade i priznanja. Sve je to iza 34- godišnjeg Marija Habeka, neurologa sa zagrebačkog Rebra.

Iako su mu tek 34 godine, Mario Habek gotovo polovicu svog života posvetio je proučavanju najpametnijeg organa u našem tijelu. 'Uvijek me zanimala funkcija mozga i kako različite bolesti mogu zahvatiti središnji živčani sustav', kazao je.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Bolja Hrvatska 26.02.2024. - 2 Doktorirala s najvišim ocjenama Prva svjetska gramatika romskog jezika djelo je Katarine Katavić: "Jezik je prelijep, htjela sam ga prikazati što bolje mogu"

Specijalizirao je neurologiju, a kao znanstveni novak radi već gotovo deset godina. I u tome je jedan od 20 najboljih u cijeloj zemlji. 'Kad si izabran za tako jednu, od ministarstva, fakulteta, i velika je čast biti među 20 najboljih znanstvenih novaka', kazao je Mario.

>>Dobar posao s tajicama: Tamarin proizvod nosi se i u Americi

Objavio je više od stotinu znanstvenih radova. Brojka je to koju znanstvenici teško dostižu u cijelom životu. Ali njega jednako ispunjava rad s pacijentima. 'Pacijenti ga vole, želi doći njemu, ima prepunu ambulantu, traže ga, to već govori samo za sebe', kazala je Zdravka Poljaković, pročelnica katedre za neurologiju KBC-a Rebro.

Najčešće radi s oboljelima od multiple skleroze. Bolesti od koje većinom obolijevaju mladi. 'Najteže je reći bolesniku neku tešku dijagnozu, a najlakše i najljepše kad bolesniku pomognete u njegovim simptomima ili bolesti, kad je izliječite', kazao je Mario.

U KBC-u Rebro osnovao je laboratorij gdje se testira rad srca ili disanje - autonomni živčani sustav o kojem niti ne razmišljamo. 'To je vrlo bitno jer u mnogim neurološkim bolestima zapravo je autonomni živčani sustav oštećen, a do sada to nismo mogli testirati', dodao je.

Predavač je na tri kolegija Medicinskog fakulteta. Mentor mladim liječnicima u njihovom doktoratu. 'Odličan, pristupačan je bio, puno nam je pokazao i to se samo nastavilo od kad sam ja došao tu na Rebro, odšrknuo mi je vrata znanosti', kazao je liječnik Ivan Adamec.

Idući korak mu je kraj svog imena dodati i titulu docenta. I svojim istraživanjima pomoći u otkrivanju najintrigantnijeg ljudskog organa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene