Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pametna tehnologija

Uskoro će vaš auto sam izbjegavati nesreće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Najbolja je ona nesreća, koja se nikad ne dogodi', stara izreka koja je kod pojedinih auto kompanija bila i ostala prioritet.

Sigurnost putnika oduvijek je bila top tema te smo od posve jednostavnih vozila dogurali do pravih sigurnosnih utvrda na kotačima. Uz inovacije poput ABS-a, zračnog jastuka ili sve češće spominjanog ESP sustava, auti su postali prilično sigurni. No, još uvijek ostaje jedan veliki problem - nalet automobila na pješaka. Naime, više od 15 posto svih prometnih nesreća u Europi, odnosi se na pješake. Neopreznost pješaka, ili vozača automobila, stručnjacima iz Mercedesa, BMW-a i Volva nije važno. Bitno im je samo jedno, a to je spasiti živote.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije ih propustila Vozačica (71) na pješačkom prijelazu naletjela na dvije žene: Prevezene su u bolnicu Ilustracija prometna nesreća u Polju Krapinskom Muškarac dojurio na parking, udario četiri auta i tri pješaka: Policija objavila detalje

Prepoznavanje pješaka

'Sistemi pomoći značajno pomažu vozaču. Rano prepoznaju opasnost, upozoravaju vozača te mu pomažu u sprječavanju nesreća i njihovih posljedica', rekao nam je prof. dr. Bharat Balasubramanian, iz Mercedes-Benza. Inženjeri Mercedes-Benza rade na sustavu koji će prepoznati pješaka te pravodobnim reagiranjem samog vozila, spriječiti tragične posljedice. Prvenstveno je riječ o maksimalnom aktiviranju kočnice. Ukoliko to više nije moguće, automobil će se u djeliću sekunde odlučiti za alternativnu opciju, naglo skretanje. Da, dobro ste pročitali, automobil će voziti sam.

To će se obaviti unutar trake kojom se automobil kreće te će manevar skretanja uključiti i vraćanje automobila u svoju putanju. 'Iako automobil manevar skretanja, kočenja i ispravljanja vrši brže nego što to može učiniti prosječan vozač, on i dalje može biti siguran u pravilno kretanje svojeg vozila', ističe Hans-Georg Metzler, iz Mercedes-Benza. Uz već komercijalizirani sustav koji korekcijom na upravljaču ispravlja vozilo u slučaju izlaska iz trake, ovo je dosad najnaprednija primjena takozvanog auto-pilota tijekom vožnje i zbog toga u Mercedesu preispituju do koje granice automobil smije preuzimati odgovornost od čovjeka.

Amulett za pješake, senzor za automobile

BMW isprobava sličan sustav naziva Amulett. 'Pješak nosi bežični transponder, koji ga identificira kao objekt te razmjenjuje podatke s vozilom. Transponder često i nasumično mijenja kodove te se tako čuva anonimnost pješaka', objasnio nam je dr. Ralph Helmar Raßhofer, voditelj projekta BMW AMULETT. Radi se o tehnologiji takozvane "Car-2-X" komunikacije. Temelji se na radio signalima koje međusobno razmjenjuju dva uređaja: računalo u automobilu i odašiljač kojeg nosi drugi sudionik u prometu. Odašiljač kojeg nose pješaci ili biciklisti vrlo je lagan i jednostavan, te se kao takav može umetnuti i u školske torbe, aktovke, pa čak i mobilne uređaje.

Kada senzor u automobilu registrira signal malenog odašiljača, šalje upozorenje vozaču. Ako njegova reakcija izostane, za kočenje će se pobrinuti automobil. Na osnovi informacija koje nam pruža sustav Amulett možemo smanjiti rizik od mogućeg sudara. Na projektu kojeg je financiralo bavarsko ministarstvo transporta i tehnologije, radilo se tri godine. Uz BMW, svoj su doprinos sustavu dali minhenski tehnički fakultet, bavarski institut Fraunhofer te tvrtke Continental i Zentec. Nakon Amuletta, BMW već radi na sustavu koji će u slučaju zdravstvenih poteškoća vozača, uslijed srčanog udara, dijabetesa ili sličnog, automobilu omogućiti samostalno preuzimanje kontrole i sigurno zaustavljanje uz rub prometnice, imajući u vidu i okolnu prometnu situaciju.

Upozorenje pa automatsko kočenje

A što rade u Volvu? 'Provjeravamo sustav za upozorenje na sudar s potpuno automatskom kočnicom i prepoznavanjem pješaka', kaže Martin Magnusson, sigurnosni stručnjak iz Volva. 'Koristimo radar i kameru koji nadziru područje ispred automobila. Ako sustav 'vidi' da se ispred automobila događa nešto opasno, prvo će vas upozoriti, a ako se i tada ništa ne dogodi, automatski će zakočiti', pojasnio je Jonas Tisell iz Volva. Testiranje je vršeno u stvarnom prometu, u gužvama danskog glavnog grada Kopenhagena. Prvi Volvo automobil koji će imati taj sustav je potpuno novi S60, ovdje još sakriven kamuflažnom dekoracijom. Na njegov dolazak treba pričekati iduću godinu. Tri zanimljiva sustava pružaju nam uvid kako bi vozila mogla ispravljati naše, ljudske greške, u ulozi vozača ili u ulozi pješaka. Ako se ovime spasi samo jedan život, misija će biti ispunjena.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene