Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Peugeot 5008

Prostran monovolumen s 'mršavim' pogonom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuzi su izmislili kompaktni monovolumen. Renault Megane Scenic je bio toliko inovativan da je 1997. čak i ponio titulu europskog automobila godine.

U međuvremenu, kompaktni su monovolumeni uzeli veliki tržišni udio karavanima, i potpuno porazili velike jednovolumene koje na cestama danas nalazimo samo u tragovima. U kompaktnu monovolumensku revoluciju kroz posljednjih desetak godina uključili su se proizvođači sa svih kontinenata, no jedan francuski je oklijevao sve do nedavno.

Pročitajte i ovo PR Sigurnost na prvom mjestu Peugeot zimski pregled vozila PR Peugeot servisi Zimski pregled Peugeot vozila

S modelom 5008, Peugeot se ove godine uključio u utrku. Da bi već spomenuto oklijevanje moglo značiti i veliki minus u odnosu na etabliranu konkurenciju, očito je bilo jasno i njima samima. Stoga su na tržište morali plasirati vrhunski proizvod.

5008 slijedi već dobro poznatu dizajnersku filozofiju Peugeota. Osnovne linije lako pronalazimo u drugim modelima ovog proizvođača, a ukupan rezultat je dopadljiv, iako ne previše inovativan. I unutrašnjost slijedi već vrlo dobro poznati stil. Estetika odlična, no mnogo malih prekidača zbunjuje. Uredno ili ne?

5008 je prilično velik automobil. S 453 centimetara dužine spada u sam vrh svoje klase, a to je vidljivo i u unutrašnjosti. Testirani model ima sedam sjedala, no naravno, ona u zadnjem redu nisu previše udobna. Kada se koriste, prtljažnik je minimalan, što je boljka svakog kompaktnog monovolumena sa sedam sjedala. S druge strane, kada je posljednji red sjedala preklopljen, prtljažnik raste na odličnih 679 litara. Rekord klase.

A pohvale zaslužuje i jednostavnost varijabilnosti. Sjedala u 5008 se preklapaju i namještaju kao od šale. Dodajmo tome i maksimalni obujam prtljažnika od 1.769 litara i jasno je da 5008 u ovom poglavlju zaslužuje čistu peticu.

Za pogon test modela zaslužan je jedan od najpopularnijih motora na svijetu. 1.6 HDI koristi čak osam proizvođača, od Citroena do Volva. U ovom Peugeotu nalazi se njegova jača inačica sa 109 konja. Iako je iznimno kultiviran, i sa 6,3 litre vrlo štedljiv, ovaj HDI pomalo se muči s velikim i teškim monovolumenom. Stoga vrijednost ubrzanja od 12,3 sekunde do 100 nije neko iznenađenje.

Ipak, sa 183 km/h, 5008 je i više nego dovoljno brz za duga putovanja. Na koncu, nameće se zaključak kako je Peugeot možda i zakasnio u bitci za naklonost tipičnih kupaca ovakvih automobila. Dugo se čekalo, tržišne pozicije su odavno podijeljene, no s ovako prostranim i varijabilnim automobilom, i Peugeot bi mogao uzeti solidan dio tržišnog kolača.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem programu Nove TV.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene