Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljen u Miamiju

VIDEO: Najsportskija luksuzna limuzina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao točka na i događaja kojim Audi obilježava stogodišnjicu postojanja, u Miamiju je predstavljena potpuno nova generacija prestižne limuzine A8.

Američka pozornica umjesto Njemačke? Da, Audi i ovim potezom pokazuje gdje želi dodatno ojačati tržišnu poziciju. U biti, ambicije čelnika iz Ingolstadta nisu usmjerene tek ojačanju, već liderstvu. Audi, naime, želi postati svjetski premium brend broj 1. A za tu zadaću treba pokoriti i Ameriku.
Novi bi A8, za to, trebao biti idealan. Izgubio je masivnost modela na odlasku, i to zahvaljujući preuzimanju dizajnerskih ideja s najmanje limuzine, modela A4. Takvi su zahvati bili nužni jer je ionako ogromni A8, postao još veći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konkurencija njemačkim limuzinama Novi Nissan GT-R bi mogao imati i limuzinsku izvedbu Slika nije dostupna Par kapi diesela [TEST] Volkswagen Passat 1.6 TDI BMT Trendline

Točnije, govorimo o 5 metara i 14 centimetara ukupne dužine dok je širina gotovo dotaknula dva metra. Povećanje je to od čak 8 i pol centimetara u dužinu te 5 i pol u širinu, čime je najveći Audi nadmašio i dosad neprikosnovenu Mercedesovu S-klasu i BMW-ovu sedmicu. No, istovremeno je ostao niži od njih, aludirajući kako želi biti najsportskiji među suparničkom trojkom. Uz to, međuosovinski je razmak rastegnut na 299 centimetara. Svi ovi podaci govore kako će putnici uživati u vrhunskom komforu.

Težina manja za 6 i pol kilograma

No, prije nego što zavirimo u kabinu, spomenimo kako je aluminij i dalje ključni dio karoserije, jednako kao i poznata Space-Frame konstrukcija. Zahvaljujući novim tehnologijama lijevanja aluminija, težina je smanjena za 6 i pol kilograma.
Interijer jednostavno oduševljava prostranošću, a kako je riječ o posve novom izgledu, treba istaknuti zanimljive detalje. Gornji dio kokpita vizualno se spaja s oblogama vrata što daje poseban sportski ugođaj. Komande klima uređaja i intuitivnog MMI (em-em-i) sustava premještene su na novo mjesto, za lakše i preglednije rukovanje, u čemu će pomoći i naslanjanje ruke na novo-oblikovanu ručicu mjenjača. Dok ju mnogi žele potpuno izostaviti, Audi se odlučio na posve suprotan pristup.

Naravno, tu su i novi, veliki instrumenti kao i posljednja generacija navigacijskog sustava, s ekranom veličine čak 20 centimetara. A straga? Treba jednostavno sjesti i uživati u masaži. A8 zaista želi biti limuzina nad limuzinama. Nijemci su pripremili dva potpuno nova osam cilindrična motora. Benzinac razvija 372, a dizelaš 350 konja i čak 800 Nm okretnog momenta. Iako slabiji, dizelaš je brži. Do stotke ubrzava za 5.5 sekundi, 2 desetinke brže od benzinca. Oba se agregata isporučuju sa osam stupanjskim automatskim mjenjačem i sistemom koji regenerira energiju te ju koristi za razne funkcije automobila. Kasnije stiže i trolitreni V6 TDi sa 250 konja ali i prigušena varijanta snage 204 konja. Audi tvrdi kako potrošnja iznosi samo 6 litara. Hvaljenje štedljivošću nastaviti će se krajem iduće godine kada stiže i hibridni A8. Nadalje, iduće godine očekujemo i sportsku S8 verziju ali i coupe-limuzinski model – potpuno novi A7.

U Njemačkoj cijena 91.000 eura

Vratimo se tehnici. Nakon Mercedesovog Pre-Safea i Audi sada uvodi sustav - Pre-Sense. U slučaju potencijalnog sudara, senzori automatski podižu prozore, zatvaraju krovni otvor i zatežu pojaseve.  Tu je i noćni skener kao i adaptivni tempomat sa stop and go funkcijom.  Prednja i stražnja svjetla koriste najnoviju LED (led) tehnologiju, za koju u Audiju tvrde kako će potpuno istisnuti Xenon svjetla.

U ponudi je i Drive–Select, koji regulira rad motora, mjenjača, ovjesa i diferencijala, čime je A8, tvrde nam Nijemci, postao najsportskija luksuzna limuzina na svijetu. Ali i jedna od najskupljih. 4.2 TDI, za kojeg se očekuje da bude najprodavaniji, u Njemačkoj će koštati čak 91 tisuću eura. 9.000 eura jeftinije od S-klase ali i 13 tisuća skuplje od sportskog BMW-a 740 d. Bahato? Možda, no Audi u posljednje vrijeme jednostavno ne zna za poraze.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene